ČAVIĆ

Hrvatska treba isplatiti odštetu žrtvama genocida u NDH

Vijesti / Flash | 10. 10. 2015. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić predložio je u Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, koju će na narednoj sjednici razmatrati zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (RS), da se "utvrdi i u razumnom roku od strane Republike Hrvatske isplati pravična odšteta žrtvama ovog genocida i njihovim potomcima“.

U zaključcima koji su sastavni dio predložene deklaracije, Čavić kao njen predlagač inicira i da se "u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji odredi isti dan u znak sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj-Srbe, Židove i Rome“.

Traži i da Narodna skupština RS-a usvoji zaključak "da Republika Hrvatska, kao država hrvatskog naroda, odlukom svojih najviših organa, prihvati povijesnu i svaku drugu odgovornost za genocid Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata“.

Čavić predlaže u deklaraciji da se "u cjelini sačuva i održava, kao spomenik žrtvama, jasenovački kompleks koncentracjskih logora za istrebljenje Srba, Židova i Roma, te da se utvrdi i provede program zaštite i uređenja Spomen područja Donja Gradina“.

Tvrdi da će ova deklaracija Narodne skupštine RS, ako bude usvojena na sjednici 20. listopada, dati "nemjerljiv doprinos ispravljanju istorijske nepravde, da se pogrom kojeg je počinila Nezavisna Država Hrvatska konačno počne službeno kvalificirati kao genocid u skladu s Konvencijom o spriječavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 9.prosinca 1948.godine“.

‘’Ova deklaracija ne predstavlja akt ugrožavanja bilo kakvog subjektiviteta današnje Republike Hrvatske, i jedina njena namjena je da upozori svijet da se zločin genocida ne može izbrisati iz povijesti kao ni iz sjećanja, a zaborav, negacija i prikrivanje počinjenog genocida koje je prakticirala vlast SFRJ radi afirmacije takozvanog "bratstva i jedinstva“ među bivšim jugoslovenskim narodima, nije doprinijela njihovom povijesnom pomirenju’’, navodi se, između ostalog u ovom dokumentu koji je uvršen u dneveni red naredne redovne sjednice parlamenta RS-a, zakazane za 20. listopad.

Kopirati
Drag cursor here to close