Pitanja povjerenja

Hrvatska: Sabor u srijedu o opozivu ministra financija Zdravka Marića, glasovanje u četvrtak

Vijesti / Flash | 02. 05. 2017. u 17:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor će sutra nastaviti sjednicu raspravom o SDP-ovu prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, dok je glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak.

Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, SNAGA-e i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a kojima se Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna. To, smatraju u SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da nastavi obnašati dužnost ministra financija.

Sporno je, tvrdi nadalje SDP, i što je ministar Zdravko Marić prije sedam godina podignuo kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) po povlaštenim kamatama, kao i činjenica što je kao ministar financija odgodio primjenu propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme upozorili na postojanje krize u Agrokoru.

Podsjetimo, u napetoj atmosferi, nakon dvije stanke, Hrvatski sabor je u utorak u dnevni red uvrstio HDZ-ov, odnosno zahtjev 79 zastupnika, da se Božo Petrov razriješi dužnosti predsjednika Sabora, te SDP-ov da se razriješe trojica potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a.

Sabor je potom počeo raspravu o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima, pa su oporbeni, ali i dio HDZ-ovih zastupnika napustili sabornicu.

Tražit ćemo pojedinačno izjašnavanje o zakonu, najavio je Mostov Nikola Grmoja. Petrov je opetovao da će Sabor u srijedu raspravljati o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, što je inicirao SDP.

U tom trenutku, ako u klupama bude 76 ruku koje će podržati ministra, u tom trenutku ćemo imati sjednicu Predsjedništva i "moju točku", odgovorio je Petrov šefu HDZ-ova Kluba Branku Bačiću (HDZ) koji ga je po peti put upitao hoće li se i kada održati sjednica saborskog Predsjedništva na kojoj bi se dogovorio način rada s obzirom na krizu vlasti i zahtjeve za razrješenjima.

Budući da je politička kriza izazvana smjenom trojice Mostovih ministara, Vlada treba pokazati da ima povjerenje, a pokazat će ga prvi put kad se bude glasovalo o ministru financija Zdravku Mariću. Ako Vlada bude imala 76 potpisa, prva sljedeća točka je rasprava o mom opozivu, odgovara Petrov.

Javnosti treba jasno reći da je sve ovo dio opasnog scenarija kršenja temeljnih načela vlasti i demokracije, ističe Robert Podolnjak (Most) i poručuje da priča prema kojoj HDZ želi smijeniti predsjednika Sabora i ne birati novog, ali ni nove ministre do nakon lokalnih izbora nije ustavna. Premijer je, smatra, dužan što prije predložiti glasovanje o povjerenju novim ministrima da se potvrdi nova parlamentarna većina, primjeren rok za to je sedam dana od dana razrješenja ranijih ministara, pogotovo jer Sabor zasjeda još ovaj tjedan, kaže Podolnjak.

"Jasno je da je prošli tjedana pala Vlada, da nema nove parlamentrane većine, kaže Davor Bernardić (SDP) i poziva premijera da pokaže novu parlamentarnu većinu ili prekine agoniju koja traje godinu i pol dana. Zaštitom sukoba interesa, kriminala u Agrokoru i glasovanjem o nepovjerenju trima ministrima premijer je doveo do velike nestabilnosti", tvrdi šef SDP-a.

Ivan Vrdoljak (HNS) poziva dojučerašnje partnere, HDZ i Most, ali i ostale stranke na smirivanje strasti. Raspad ove koalicije nije kraj svijeta, kaže Vrdoljak koji odgovornima smatra i HDZ i Most. Svatko od nas mora voditi računa da smo prvenstveno izabrani kao predstavnici naroda, kada pokušate ogaditi političke protivnike, gadite čitav politički prostor, ali i građane koji su izabrali ove druge, kaže Vrdoljak i poziva da se u političkoj utakmici biraju riječi, čuva dignitet hrvatskih institucija, društva, građana.

I Branimir Bunjac (ŽZ) HDZ-u poručuje da nema većinu u parlamentu. Vaš premijer je premijer kao i ja, morate dokazati da imate većinu koju nemate, poručuje HDZ-u.

Sabor postaje sve više Agrokor, rekao je Milorad Pupovac i ocijenio da bi se to nam moglo dogoditi i s državom, da postane mjesto duboke krize hrvatske ekonomije i hrvatske politike. Možemo nastaviti na način na koji smo krenuli, ali sasvim sigurno da izaći iz ovakvoga zamršenog klupka nećemo moći ukoliko ne pokušamo postići neku vrstu dogovora, rekao je Pupovac, podržao Bačića, a prijedlog da se sazove sjednica Predsjedništva Sabora nazvao najnormalnijim.

Kopirati
Drag cursor here to close