Plenković najavio

Hrvatska: Proširuje se istraga u aferi 'Dnevnice'

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 17:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj konferenciji za novinare hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je kako postoji niz slučajeva nepravilnosti prilikom izdavanja putnih naloga u vrijeme prošlih vlada te je najavio kako će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) preuzeti istragu u tzv. aferi "Dnevnice".

"Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima, zamolio sam nadležne službe da uz slučaj trojice posebnih savjetnika u vrijeme vlade Zorana Milanovića, pogledaju i druge putne naloge. Informacije koje sam dobio proteklih dana upućuju na zaključak da postoji niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede naloga izdavanih u proteklom vremenu", izjavio je Plenković, prenose hrvatski elektronički mediji.

Po njegovim riječima, sumnja se da su počinjena i druga kaznena djela pa će DORH preuzeti slučajeve, istražiti i utvrditi punu i cjelovitu istinu.

Plenković nije htio precizirati o kojem se točno razdoblju radi, rekao je da je riječ o mandatu Zorana Milanovića i nakon toga, a na pitanje koje su osobe uključene, nije htio odgovoriti.

Na konferenciji se medijima obratio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan koji je rekao da je na poziv premijera DORH preuzeo cijeli slučaj.

"Činjenica je da postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela. Tko, što, kako, kada, o tome će odgovor dati rezultati naših izvida. Radi se o slučajevima zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave", kazao je Cvitan.

Na novinarsko pitanje je li uobičajena situacija da premijer i glavni državni odvjetnik zajedno održe konferenciju za novinare, Cvitan je odgovorio: "Nije uobičajeno, ali ni situacija nije uobičajena. Zbog toga je došlo do odstupanja od dosadašnjeg uobičajenog načina rada, a DORH će javnost obavijestiti o svim činjenicama kad provede izvide".

Cvitan je potvrdio je da istraga u slučaju bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha još nije završena.

Saucha je uhićen i pritvoren 10. veljače nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka, a iz pritvora je pušten nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 75 000 eura, lažiranjem putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Kopirati
Drag cursor here to close