Domaćini

Hrvatska organizirala prijem povodom bh aplikacije

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 21:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina hrvatskih eurozastupnika iz više zastupničkih klubova organizirala je u ponedjeljak navečer svečani prijem u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu u povodu podnošenja formalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, objavila je Hina.

Prijem su organizirali Andrej Plenković (EPP), potpredsjednik Odbora za vanjske poslove; Tonino Picula (S&D), predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH, Dubravka Šuica (EPP), potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH, Jozo Radoš (ALDE), član Izaslanstva za odnose s BiH; Cristian Dan Preda (EPP), izvjestitelj EP za BiH i Davor Ivo Stier (EPP), član Izaslanstva za odnose s BiH.

[SVEANI PRIJEM U BRUXELLESU]Veeras sam zajedno s kolegama Andrej Plenkovi Davor Ivo Stier Dubravka Suica Jozo Rado...

Posted by Tonino Picula on Monday, 15 February 2016


Brojnim okupljenim zastupnicima Europskog parlamenta, diplomatima, ministrima, povjerenicima Europske komisije obratili su se organizatori prijema, zatim predsjednik predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je zahvalio hrvatskim europarlamentarcima na njihovu doprinosu u približavanju BiH Europskoj uniji.

''Bosna i Hercegovina je danas napravila veliki iskorak na tom putu predajom vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU, ispunivši uvjete koje je EU postavila pred BiH'', kazao je.

BiH je posljednjih mjeseci predano radila na provedbi strukturnih i europskih reformi na svim razinama, usvojen je funkcionalan sustav koordinacije europskih poslova, naglasio je Čović.

Izrazio je nadu kako će BiH do 2017. godine dobiti kandidacijski status.

''BiH je predajom zahtjeva preuzela veliku obvezu i pred našom zemljom stoji dug i ozbiljan rad na rješavanju ekonomskih, socijalnih i svih drugih pitanja, ustroju društva i uopće prilagodbi standardima na kojima funkcionira demokratski svijet'', zaključio je Čović.

Nazočnima se obratio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je izrazio snažnu potporu hrvatske Vlade Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema EU-u.

Domaćini prijema pozdravili su podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji kao ključan i pravodoban iskorak BiH. Naglasili su kako je Bosna i Hercegovina ovim činom potvrdila ambiciju da postane članica EU, a Unija je sa svoje strane potvrdila da je BiH visoko na listi prioriteta EU.

Zastupnici očekuju da Nizozemska, kao predsjedavajuća članica Vijeća, stavi na dnevni red razmatranje zahtjeva BiH za članstvo u EU, te da Vijeće donese odluku o nalogu Europskoj komisiji da pripremi Mišljenje o podnesenom zahtjevu s ciljem stjecanja statusa kandidata i posljedično otvaranja pregovora o pristupanju u EU.

Skupu su, među inima, nazočili povjerenici Europske komisije Johannes Hahn i Neven Mimica, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, nekoliko hrvatskih saborskih zastupnika, diplomati i brojni drugi uzvanici.

Kopirati
Drag cursor here to close