Pregovori

Hrvatska odblokirala Srbiji put prema EU

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 20:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska se suglasila da EU otvori pregovore sa Srbijom o poglavlju 23, rečeno je agenciji Beta u Vijeću Europske unije.

"Veleposlanik Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu suglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor veleposlanika 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom", rekao je glasnogovornik zadužen za ekonomska, financijska pitanja i vanjske poslove Vijeća EU Francois Hed nakon sjednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Agencija Hina je javila da to još ne znači da je donijeta odluka o otvaranju poglavlja. Agencija je navela da je Hrvatska povukla svoju suzdržanost pod uvjetom da EU u svojoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 riješi pitanja na koje je Hrvatska imala primjedbe.

"Vijeće EU će zatražiti od Srbije da pošalje svoju pregovaračku poziciju za to poglavlje, a od Komisije da počne izradu nacrta zajedničke pregovaračke pozicije zemalja članica EU. Tek kada zemlje članice usuglase tekst i jednoglasno prihvate zajedničku pregovaračku poziciju, poglavlje može biti otvoreno", rečeno je Hini u Vijeću EU.

Ta agencija saznaje i da je Hrvatska dala suglasnost tek pošto je prihvaćeno da u pregovorački proces Srbije budu dodati hrvatski zahtjevi: puna suradnja Srbije sa Haškim tribunalom, potpuna primjena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, u koja spadaju i prava hrvatske manjine u Srbiji, kao i da se izbjegavaju konflikti pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je rasprava na veleposlaničkom sastanku po drugim točkama dnevnog reda trajala duže nego što je bilo predviđeno, tako da je do konsenzusa povodom nastavka procesa ovaranja poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom došlo tek iza 18 sati.

Poslije uspostavljanja suglasnosti o ispunjenosti kriterija za otvaranje poglavlja 23 očekuje se da Srbija bude pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24.

Nakon toga zemlje članice EU ponovno bi trebale, na nivou radne grupe Vijeća EU, da usuglase zajedničku poziciju EU za pregovore sa Srbijom u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i ljudska prava. U EU se očekuje da bi do formalnog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije trebalo da dođe do kraja lipnja.

Šef hrvatske diplomacije Miro Kovač rekao je da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtjevi uđu u pregovarački proces Srbije i Europske unije i da se nada da će u lipnju biti postignuta suglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close