Stožer

Hrvatska: Nove mjere na snazi do Božića

''Ovo je duga bitka, nije riječ o tjedan ili dva, već vjerojatno o jednom dužem razdoblju restrikcija koje će, ako sve bude išlo po planu i sa cjepivom, trajati od nekoliko pa sve do šest mjeseci''
Vijesti / Flash | 24. 11. 2020. u 14:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon online sastanka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s hrvatskim predstavnicima lokalnih vlasti na temu sprečavanja širenja koronavirusa, šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je maksimalno postrožavanje epidemioloških mjera na razini države, javlja Anadolu Agency.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i nekoliko ministra iz Vlade održali su online sastanak sa hrvatskim županima kako bi se dogovorila provedba strožih epidemioloških mjera po županijama, a koje bi za cilj imale smanjenje broja zaraženih u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavio je kako će s početkom sljedećeg tjedna pa do Božića na razini države protuepidemijske mjere biti pojačane, s obzirom da broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj ne opada.

Do sutra će Stožer pripremiti set mjera koji će biti na snazi do Božića i s kojim će biti upoznati župani.

''Ovo je duga bitka, nije riječ o tjedan ili dva, već vjerojatno o jednom dužem razdoblju restrikcija koje će, ako sve bude išlo po planu i sa cjepivom, trajati od nekoliko pa sve do šest mjeseci'', kazao je Božinović.

Ministar nije precizirao koje će mjere stupiti na snagu, ali je pojasnio kako će biti usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva, prije svega na ugostiteljstvo, dijelom na kulturu i školstvo.

''Ovo će sigurno biti najjače mjere u drugoj fazi ili valu epidemije sa željom da se zaustavi to širenje i da zdravstveni sustav ne bude preopterećen i da svi pacijenti, ne samo COVID-19 pacijenti, budu zbrinuti'', kazao je Božinović.

''Policijski sat nikad nije bio opcija, kao ni klasični 'lockdown' kojega smo imali u prvom valu'', potvrdio je Božinović.

Istaknuo je kako je važno održati balans, da gospodarstvo nastavi funkcionirati, ali i da prestroge mjere ne ostave prevelike posljedice na mentalnom niti fizičkom zdravlju dijela populacije.

Da bi cjepivo spriječilo širenje epidemije, potrebno je procijepiti barem 70 posto populacije i to ćemo nastojati postići, kazao je ministar Božinović, no nije potvrdio da će cijepljenje biti obavezno za bilo koji segment stanovništva. Pozvao je i medije da se uključe u kampanju kako bi se što veći broj građana cijepio dobrovoljno, bez prisile, iako je u hrvatskom zakonodavstvu cijepljenje protiv drugih zaraznih bolesti za neke građane otprije propisano kao obavezno.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 2.323 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 47 osoba.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 19.161, a među njima su 2.093 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta.

Kopirati
Drag cursor here to close