Srbija na putu ka EU

Hrvatska dala suglasnost Srbiji za poglavlje 23

Vijesti / Flash | 05. 07. 2016. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je danas na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju (COELA), poslije više od tri mjeseca protivljenja, službeno dala suglasnost na nacrt zajedničke europske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Kako Tanjug saznaje iz europskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Europskog Vijeća je završen, a službena informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljenja danas popodne oko 17 sati.

Iz slovačkog predsjedavanja Europskim vijećem za Tanjug kažu da će, čim budu imali službenu informaciju o suglasnosti svih 28 država članica, poduzeti sljedeće korake, koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku veleposlanika zemalja članica (COREPER), u četvrtak, i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

U diplomatskim izvorima u Bruxellesu naglašavaju da je rezultat današnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj mjeri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je jučer postignut na Samitu EU i Zapadno balkanskih lidera u Parizu.

Kopirati
Drag cursor here to close