Plenković u BiH

Hrvatska će pomoći, ali je Izborni zakon stvar domaćih političara

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 08:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s bh dužnosnicima je kazao da činjenica da je nova hrvatska Vlada na dužnosti osam dana i da su osmog dana u Sarajevu potvrda izbornog obećanja da će BiH za Republiku Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan.

''Došli smo kao prijatelji s ambicijom da u vremenu koje je pred nama ostvarimo i stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji'', istaknuo je Plenković.

''Želimo pomoći euroatlantski put. Imamo snažnu poziciju i vrsne stručnjake i na taj način želimo pomoći BiH. Istovremeno kao predsjednik Vlade RH naravno da ću poseban interes i brigu iskazivati za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Cjelovita saradnja će biti na obostrano zadovoljstvo i želimo doprinijeti kvalitetnoj saradnji", rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o Izbornom zakonu rekao je kako je to stvar domaćih političara.

"Donošenje izbornog zakona je stvar BiH, njezinih stranaka i institucija. Mi smo tu da pomognemo, ali je odgovornost prvenstveno na njima", rekao je novi hrvatski premijer.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske rekao kako je Hrvatska već dugi niz godina unutar pet najvažnijih trgovinskih partnera BiH i unutar pet najvažnijih investitora u BiH, što jasno definira naše odnose na razini ekonomske suradnje.

''Naši razgovori su i bili vezani za ta dva ključna segmenta. To je dalji europski put BiH i ekonomski razvoj i suradnja s našim prvim susjedima, odnosno s Hrvatskom i s čitavom EU'', kazao je Zvizdić te dodao kako je Hrvatska uistinu bila vrlo konstruktivan zagovarač europskog puta BiH.

Najavio kako će najvjerojatnije do kraja godine biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se naći brojna pitanja koja su izuzetno važna za odnose i za dalju nadgradnju dobrosusjedskih odnosa. 

Plenković se nakon toga sastao s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close