ratni zločini

Hrvatska će od Australije tražiti izručenje Japranina

Vijesti / Flash | 17. 07. 2015. u 11:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva pravosuđa Sergej Abramov potvrdio je da to ministarstvo planira od Australije tražizi ekstradiciju Predraga Japranina.

Japranin (42), navodno bivši pripadnik srpskih pobunjeničkih snaga u Hrvatskoj, optužen je za ratne zločine nad civilima u gradu Petrinji u središnjoj Hrvatskoj počinjene u studenom 1991. godine, tijekom rata u Hrvatskoj.

Abramov je potvrdio da će vlasti tražiti ekstradiciju Japranina, koji ima australijsko državljanstvo, pošto ministarstvo dobije svu dokumentaciju od Županijskog suda u Zagrebu, koji je pokrenuo taj slučaj. Ministarstvo je čekalo da kompletira slučaj Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, prije nego što se počne baviti tim slučajem. Vasiljković, također državljanin Australije, koji se sumnjiči za ratne zločine, prošlog tjedna je izručen Hrvatskoj, gde mu je određen pritvor.

Ured državnog tužitelja potvrdio je da je Japranin zajedno sa još jednom nepoznatom osobom optužen za ratne zločine nad tri civila, koji su pronađeni mrtvi i čija su tijela ekshumirana nakon rata.

Japranin je rođen u Sisku kod Petrinje, tijekom rata je živio u Petrinji, a sumnjiči se kao pripadnik 39. izviđačko-diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Krajine, čiji se pripadnici sumnjiče za brojne ratne zločine.

Japranin, koji je od 2000. godine živeo u Melburnu, negirao je sve optužbe i tvrdi da nikada nije bio pripadnik nijedne vojne formacije. Hrvatska je optužnicu protiv njega podigla 2009. godine, a od 2012. se nalazi na listi Interpola, prenosi portal Balkansight.com.

Kopirati
Drag cursor here to close