Iz Breze u Bijelu kuću?

Hrvatica iz BiH zadužena za nacionalnu sigurnost SAD-a

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 19:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tranzicijskom timu za obranu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa pridružila se i Mira Radielović Ricardel, podrijetlom Hrvatica iz Breze u Bosni i Hercegovini.

Bila je pomoćnica ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednika ogranka tvrtke Boeing koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružanje.

Njezin otac Petar nakon Bleiburga je emigrirao iz bivše Jugoslavije u Njemačku 1954. Dvije godine živio je u Heidelbergu gdje je upoznao svoju buduću suprugu Brigittu. Oboje su otišli u Sjedinjene Američke Države 1956. Tamo su se vjenčali i nastanili u Pasadeni, u Kaliforniji.

Mira Radielović Ricardel odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi, prenosi Večernji list.

Otac je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice. Preminuo je u Los Angelesu 2005. godine.

Njezina politička karijera započela je još sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća kada je bila savjetnica za vanjsku i obrambenu politiku vođe republikanske većine u Senatu, Boba Dolea.

Intenzivno je bila uključena i u savjetovanje vezano uz raspad bivše Jugoslavije te uz pronalaženje rješenja ratnog sukoba koji je nakon toga nastao.

Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor za izbijanje rata.

Kopirati
Drag cursor here to close