Brojke

Hrvati nestaju

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 07:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do prošlogodišnjega izvješća iz hercegovačkih kada se, gledajući na rađanja i umiranja, bilježio blagi porast za 144 osobe, u 2015. godini dogodio se negativan prirast, objavio je tjednik Crkva na kamenu.

Naime, prema pristiglim podatcima u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji u 2015. godini kršteno je 2150 novorođenih, dok je u isto vrijeme crkveno pokopanih bilo 2239. Dakle, bilo je 89 manje krštenih nego umrlih.

Crkva na kamenu navodi kako to nije jedini manjak koji se bilježi. Ukupan broj vjernika hercegovačkih biskupija na kraju 2015. godine u odnosu na isto vrijeme 2014. godine umanjen je za 5434 vjernika. U 2014. godini bilo je 203.090 vjernika, a na kraju 2015. godine ukupan je broj 197.656 vjernika.

''Gdje je nestao ovolik broj vjernika? Možda se pokoji izgubio kako u samom popisu prigodom blagoslova kuća tako i u statističkoj obradi pojedinih župa. No, val migracije, kojemu na razini egzodusa svjedočimo na svjetskoj razini, opasno je zahvatio i naša područja. Sve više je mladih, kako pojedinaca tako i obitelji, koji napuštaju zavičaj u potrazi za 'boljim' životom. Jednosmjerne karte sve više su u mislima i rukama'', navodi se u tekstu.

Jedan župnik je, navodi se dalje, u svome izvješću o vjerskom stanju u župi, koja godinama bilježi negativan trend, napisao kako ''teoretski, kada bi se nastavio ovako negativan prirast, ova župa za 51 godinu ne bi više postojala''.

Ovo, navodi Crkva na kamenu, nije slučaj samo sa seoskim župama u kojima je sve teže živjeti, posebno mladim obiteljima s djecom. I župe općinskih središta, u koje su se doseljavale mlade obitelji, te se na taj način održavala demografska ravnoteža u okviru općine, to više nisu.

''Dakle, svjedočimo izumiranju Hrvata – katolika!'', navodi se u tekstu, u kojem se dio krivnje za ovu pojavu ''prebacuje'' i na sve manje brakova – u 2015. godini samo 1130.

''Nerijetko se novac od 'jabuke' iskoristi za odseljavanje. Stoga, želimo li ovaj negativan uzmak zaustaviti, nema nam drugoga puta nego ponovno otkriti vrijednost života'', navodi se, između ostalog, u tekstu.

Podsjećamo, još u lipnju prošle godine objavili smo podatke iz mjesečnika Naša ognjišta prema kojima samo Mostarska biskupija, od pet biskupija u BiH, ima pozitivan priraštaj. Na kraju 2014. Godine, prema ovim podacima, u BiH je bilo 420.000 katolika.

Kao osnovni razlozi demografskoga stagniranja Hrvata u BiH u tekstu se navode: neriješeno pitanje unutrašnjega uređenja BiH (političko i nacionalno pitanje), neuspio povratak prognanika i raseljenih, vrlo negativan prirodni priraštaj Hrvata koji su ostali u BiH i novo iseljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close