72 zaposlena

Hrvati iz RS-a nezadovoljni brojem zaposlenih Hrvata u MUP-u

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 14:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) nezadovoljan je brojem zaposlenih pripadnika tog naroda u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) RS-a, koji je iz godine i godinu veoma mali, izjavio je danas predsjednik ovog kluba Tomislav Tomljanović.

Nakon razmatranja izvještaja o radu MUPRS-a u 2015.godini, koji je nedavno usvojen na sjednici Narodne skupštine RS-a, Tomljanović je kazao da je broj zaposlenika Hrvata u entitetskoj policiji u toj godini čak i smanjen u odnosu na prethodno razdoblje, te je lani radilo njih svega 72.

''Ako se želi provesti ono što piše u zakonu, proporcionalna zastupljenost konstitutivih naroda, onda bi se trebali praviti posebni programi koji bi poboljšali ovu situaciju. Razmišlja li MUPRS-a o ovom ne znam, ali mjere treba poduzeti'', ukazao je Tomljanović na press-konferenciji nakon sjednice Kluba hrvatskih izaslanika u Vijeću naroda RS-a.

Podsjetio je da je ovaj klub nedavno zatražio da se zakonski regulira da direktor i zamjenik policije RS-a ne mogu da budu iz istog naroda.

Kada je u pitanju izvještaj o radu Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe u RS-u u 2015., kazao je da je osnovi problem u rješavanju problema te populacije nedostatak sredstava.

Od 2,1 milijuna KM, koliko je lani utrošeno za povratnike pomoć je, kaže, moglo dobiti najviše 200 osoba.

''Novca ima manje nego što treba za provođenje projekata, a izostala su i sredstva iz susjednih država i međunarodne zajednice, kao i krediti zbog čega ne možemo biti zadovoljni postojećim stanjem u ovoj oblasti'', rekao je Tomljanović.

U ovoj godini planirano je oko tri milijuna KM za povratničku populaciju, ali ni to značajnije ne rješava problem.

-+''Po ovoj računici, rješavanje ovih problema moglo bi potrojati i cijelo stoljeće'', upozorio je šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close