Očuvanje hrvatskog identiteta

HRT će surađivati s RTV Herceg Bosne

Ugovor previđa suradnju u razmjeni programskih sadržaja iz područja kulture, zabave, umjetnosti te dokumentarnih i informativnih sadržaja te njime Hrvatska radiotelevizija nastavlja širiti suradnju s hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2020. u 22:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić i ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić potpisali su u četvrtak na Prisavlju ugovor o suradnji i nabavi radijskih i televizijskih programskih sadržaja između tih medijskih kuća.

Ugovor previđa suradnju u razmjeni programskih sadržaja iz područja kulture, zabave, umjetnosti te dokumentarnih i informativnih sadržaja te njime Hrvatska radiotelevizija nastavlja širiti suradnju s hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini.

''Iznimno mi je drago što HRT nastavlja širiti suradnju s hrvatskim medijima u BiH, ovim ugovorom HRT ujedno pokazuje i brigu o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH. HRT to i inače svakodnevno čini kroz svoj radijski i televizijski program, a posebno kroz tjednu emisiju 'Pogled preko granice'' i 'Hrvati u BiH' koja se emitira na našem Prvom i Četvrtom programu te na satelitu“, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. 

Kaže da je cilj sporazuma očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta

Dodao je kako je cilj sporazuma očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta i kulture te daljnji opstanak više od pola milijuna Hrvata koji žive u BiH.

Ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, istaknuvši kako će on pomoći u zajedničkom nastojanju k boljem informiranju hrvatskog naroda s obje strane granice.

''Bez potpore HRT-a naš bi rad bio puno teži i puno složeniji. Svakako treba zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske te Središnjem državnom uredu za Hrvatske izvan Republike Hrvatske i gospodinu Zvonku Milasu koji je od prvog dana i od same ideje bio za ovaj projekt'', dodao je Galić.

RTV Herceg Bosne ima studio u Mostaru

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je kako ugovor ulijeva nadu u što bolje odnose RH s Hrvatima u BiH.

''Hrvati kao konstitutivan narod u BiH kao službeni jezik imaju hrvatski, ali on ni blizu nije kao druga dva službena jezika zastupljen u tri javna etera u BiH. Dapače, jako je podcijenjen i upravo ova suradnja jedan je od odgovora na zastupljenost, odnosno ravnopravnost hrvatskog jezika s druga dva službena jezika, a samim time i na ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda u BiH“, istaknuo je Milas.

Radiotelevizija (RTV) Herceg Bosne najvažnija je bosanskohercegovačka javna radijska i televizijska ustanova na hrvatskome jeziku. Osnovana je 1992. godine uz neprekidni cjelodnevni radijski program dok je televizijski počeo s emitiranjem 1. srpnja 2019. godine nakon akvizicija nekoliko privatnih televizija. Televizijski studio smješten je u zgradi Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a raspolaže s informativnim deskom i digitalnim studijom, režijom te radijskim kabinama iz kojih se emitiraju cjelodnevni radijski i televizijski programski sadržaji, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close