Brojanje

HRS-u isparilo 16 glasova za osvajanje mandata u Tomislavgradu

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 07:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trebamo li govoriti kako se podaci SIP-a ne podudaraju s podacima koja mi imamo, a dobili smo ih od strane naših članova biračkih odbora i promatrača gdje smo imali više nego dovoljno za preći prag. Negdje u ova dva dana „isparilo“, gle slučaja, taman da ne možemo preći prag'', objavila je Hrvatska republikanska stranka navodeći kako nakon dva dana prebrojavanja glasova rezultati govore da su dobili 198 glasova u Tomislavgradu.

''Nedostaje nam 16 glasova za prelazak praga'', navodi HRS.

Ističu kako su mjesecima prije ovih izbora tražili izmjene zakona u vidu uvođenja prozirnih glasačkih kutija i video nadzora biračkih odbora.

''Prije samog procesa izbora, slali smo brojne dopise Središnjem izbornom povjerenstvu, prijave, uključili i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA-u), upućujući na nepravilnosti biračkog popisa u kojem je nebrojeno umrlih i protuzakonito prijavljenih osoba u Tomislavgradu. Trebamo li govoriti kako niti jedna naša prijava umrlih i ilegalno prijavljenih osoba nije urodila plodom i kako su i jedni, i drugi „uredno“ glasovali? Sve nepravilnosti koje smo predvidjeli, te u skladu sa Zakonom uredno i na vrijeme najavili i prijavili, bile su uzalud i koštale su nas mandata. Toliko o demokraciji i demokratskom procesu'', navodi HRS i ističe kako je, budući da Središnje izborno povjerenstvo unatoč najavama nije reagiralo, ''očigledno kako je SIP suučesnik u izbornim malverzacijama''.

''Po Zakonu oni su odgovorni za ukupni integritet biračkog popisa'', navodi se.

Inače, u Općinsko vijeće Tomislavgrada ušli su HDZ BiH s 43,95 posto osvojenih glasova, koalicija Zajedno za Tomislavgrad (16,86), koalicija HDZ 1990 - HSS Stjepana Radića (14,02), SDA (6,71), SDP (4,93), HSP (4,34) te HČSP BiH (3,21).

U utrci na općinskog načelnika 59,18 posto glasova osvojio je HDZ-ov kandidat Ivan Vukadin, koji će u trećem mandatu biti na čelu Općine Tomislavgrad.

Kopirati
Drag cursor here to close