I ne samo to

HRS optužuje nepismeni proračun: Plaća se već postavljeni Bruce Lee?!

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Krajnji dokaz polupismenosti je sama excell tablica koja se dala za download sa službene stranice grada u kojoj su prikazani i komentari nekoga iz gradske službe tko je pregledavajući sami proračun uočio mnoge nedostatke i to se vidi u dokumentu'', navodi Hrvatska republikanska stranka u reagiranju za Bljesak.info na danas predstavljeni proračun Grada Mostara.

''Primjerice, stavka 'povratak Bruce Lee-a 7108 KM' stoji komentar 'odavno postavljen treba brisati'; stavka 'jubilarne naknade nisu tačni podaci' koja se ponavlja više puta neprimjeren za javno objavljen proračun ili više puta 'nisu točni podaci, ne postoji u proračunu'… Dakle nepostojanje elementarne informatičke pismenosti i očigledan dokaz kako je ovaj proračun, kao i današnja tzv. javna rasprava rađena isključivo kao predstava za javnost i tobožnje zadovoljavanje 'demokratske norme''', navodi HRS.

HRS ističe kako je prva stvar koja se mora reći vezano za proračun grada Mostara ta da je donesen na osnovu protuustavnog zakona s kojim se osobi koja radi u gradskoj upravi, tj. načelniku za financije, praktično dodijelilo pravo veta na proračun.

''Dalje, najavom na prelazak na trezorsko poslovanje, tone se dublje u blatu budući da će zakonski svaka transakcija grada biti ingerencija federalne vlade, a ne grada. Dakle, umjesto da Mostar odlučuje o Mostaru, o našem gradu će odlučivati Sarajevo. Drugo, sami proračun je donesen tako paušalno i polupismeno da nas je bilo sram uopće pregledati stavku po stavku. Naime, stavke iz tablica, osobito onih o kapitalnim ulaganjima, se godinama samo prepisuju bez ikakve kontrole. Sugestije Ureda za Reviziju koje je dalo negativno mišljenje prošle godine se uopće nisu uzele u razmatranje'', stoji u reagiranju republikanaca.

Navode kako proračun nije niti socijalni, niti razvojni, a niti egzistencijalni ''za stabilno funkcioniranje grada'', kako je rekao gradonačelnik Ljubo Bešlić.

''Proračun je rađen za plaće uposlenih u gradskoj administraciji, a što se tiče 'kapitalnih projekata' rađen za dobavljače i tvrtke, inače, stranačke donatore vladajućih stranaka. Tako primjerice imamo stavke od više stotina tisuća KM za rasvjetu na Španjolskom trgu, konstrukciju kružnog toka kod Đačkog doma i sl. koji su već odrađeni, a još uvijek stoje u proračunu (kao i Bruce Lee). Imamo također stavku 'video nadzor u osnovnim školama' 480000 što se medijski pravdalo 'prevencijom maloljetničke delikvencije', a u biti se pogoduje dobavljaču tehničke opreme (jer je znanstveno a i praktično dokazano kako video nadzor nema efekta na maloljetničku delikvenciju). Pogoduje se i partizanima s prijedlogom od 30000 KM za sanaciju spomenika Partizansko groblje. Valjda će se sjetiti na isti način pogodovati i učenicima osnovnih škola, da neće više morati u školu ići u ronilačkim odijelima, kao primjerice učenici OŠ Ilije Jakovljevića i OŠ A.B. Šimića, o čemu smo više puta tražili izlazak na teren inspekcijskih službi grada, što su oni redovito ignorirali'', navodi HRS.

Stranka ističe kako će napisati svoje amandmane i poslati ih pismeno na adresu gradske uprave, ''znajući da niti jedan neće biti usvojen''.

''Znamo unaprijed, jer očigledno gradskoj upravi nije do rada i dobrobiti žitelja, nego do mazanja očiju, predstava za javnost i lagodnog života na račun poreskih obveznika'', stoji u reagiranju upućenom portalu Bljesak.info na današnju javnu raspravu o proračunu Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close