Smjene i žrtve

HRS o HNŽ-u: Čime su plaćene bošnjačke ruke?

Vijesti / Flash | 16. 06. 2014. u 07:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smjena ministara HDZ1990 u HNŽ je nastupila iz isključivo političkih i stranačkih razloga, nipošto zbog eventualnog boljeg budućeg rada Vlade, priopćila je Hrvatska republikanska stranka (HRS).

''Ono što je sramotno i pogubno je način trgovine s bošnjačkim političkim strankama i preuzimanje osnivačkih prava RMC Dr. Safet Mujić (oko 6 milijuna maraka duga) u istočnom Mostaru i općoj bolnici u Konjicu (12 milijuna duga), što je bila cijena bošnjačkih ruku u Skupštini'', navodi HRS.

Vodeća stranka Hrvata u HNŽ-u, HDZ BiH, ima politički legitimitet većinskog odlučivanja u ime Hrvata u HNŽ, ali nema legitimitet ponašanja kao da je HNŽ njihovo privatno vlasništvo, braneći hrvatske interese preuzimanjem duga bošnjačkih institucija, navodi HRS i pita se hoće li se dogoditi i preuzimanje osnivačkih prava u bolnicama u Srednjoj Bosni?

Ističući kako su ''predstavnici bošnjačkih stranaka, počevši od SDA, SBB-a, SzBiH, pa do SDP-a'' digli ruke za ovakav razvoj situacije, HRS navodi kako HDZ1990 ne treba glumiti neku žrtvu.

''Zar nisu oni sami raskinuli koaliciju sa HDZ-om BiH za sve razine, na Središnjem odboru u Tomislavgradu u prosincu 2013.godine? Ova stranka je jedva dočekala 2011., unatoč lošem izbornom rezultatu, ući u vladu HNŽ i tobože „odgovorno djelovati za svoje birače“, što je u praksi značilo dizanje ruku za sve ono što naloži HDZ BiH'', navodi se u priopćenju.

Stranka podsjeća na, kako navode, sramotno glasovanje u Domu Naroda FBiH vezano za protuustavne izmjene Zakona o proračunima.

''Izaslanici HDZ 1990 u Domu naroda Luka Faletar i Mićko Bandur, zajedno sa kolegama iz HDZ-a BiH, u Mostaru instaliraše dogradonačelnika, unatoč činjenici da su bili upoznati s protuustavnom prirodom ovih izmjena Zakona o proračunima. Umjesto da glume žrtve teorija zavjera, neka u HDZ-u 1990 preuzmu odgovornost svojih katastrofalnih političkih poteza'', navodi se u priopćenju HRS-a u kojem se stranka političkim akterima u HNŽ zahvaljuje što im raskrčili ogroman politički prostor za djelovanje i politički uspjeh.

Kopirati
Drag cursor here to close