Zbog 3 milijuna

HRS: Kaznena prijava zbog mostarskog Proračuna

''Na današnjoj sjednici, kao da se radi o beznačajnom iznosu, vladajuća koalicija je ''podijelila'' skoro 3 milijuna KM s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje.''
Vijesti / Flash | 29. 12. 2021. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka podnijela je kaznenu prijavu zbog načina utroška namjesnih sredstava za zaštitu i spašavanje koja su predviđena mostarskim Proračunom.

Naime, Proračun Grada Mostara za 2022. godinu usvojen je danas a njime je 3 milijuna KM  ''otišlo'' za zaštitu i spašavanje.

''Na današnjoj sjednici, kao da se radi o beznačajnom iznosu, vladajuća koalicija je ''podijelila'' skoro 3 milijuna KM s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje. Iako su naši vijećnici tražili zakonsku podlogu za trošenje ovih sredstava, istu nismo dobili niti od nadležnih službi, niti od Gradonačelnika Marija Kordića. S toga smo već krenuli u pripremu kaznene prijave protiv nadležnih'', priopćio je HRS na svom službenom Facebook profilu.

U objavi su naveli i detaljne razloge kaznene prijave.

Kao prvi navode da sredstva za posebne namjene ne mogu biti stavka u Proračunu već moraju biti na posebnom podračunu.

''Ne mogu se planirati, ni trošiti mimo Programa razvoja. Program razvoja usvaja Vijeće, a nikad ga nije usvojilo. Prema tome, sredstva se ne mogu trošiti dok se to ne dogodi. Zakonom su predviđene i izvanredne situacije ako i kada treba potegnuti za ovim sredstvima, ali samo do 20% tekućeg priliva! Gradska uprava i gradonačelnik nisu dali do znanja da se radi o izvanrednim situacijama, nego o redovnoj proceduri'', kaže HRS.

Dalje kao razlog kaznen prijave kažu i da ''sredstva za zaštitu i spašavanje nisu proračunska sredstva.''

''To su sredstva posebne namjene i prikupljaju se i vode na posebnom podračunu te služe za financiranje zakonom propisanih potreba i namjena'', napisala je Hrvatska republikanska stranka kao još jedan razlog kaznene prijave.

Kažu i da je ''Grad prije trošenja ovih sredstava, morao u Proračunu (dakle, mimo ovih namjenskih sredstava) formirati službe civilne zaštite, osigurati rad povjerenika CZ za svaku mjesnu zajednicu, gradsko područje, uraditi obuku građana za poslove CZ, kao i osigurati osnovne uvjete za rad, itd.''

Podsjećamo, nakon usvojenog Proračuna prvi čovjek Mostara izjavio je da je prezadovoljan te, kako je Proračun usvojen na vrijeme i da od siječnja može krenuti ''aktivno s implementacijom projekata i proračunskih stavki na dobrobit svih građana Grada Mostara''.

''Prezadovoljan sam zbog činjenice da smo usvojili Proračun Grada Mostara i dokument o zajedničkoj komunalnoj potrošnji. Želim se zahvaliti svim vijećnicima na korektnom radu tijekom cijele godine'', rekao je nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close