Nije lako

Hodžić: Nije bilo namještenih talova

"I Vladi i Civilnoj zaštiti sam ponudu poslao. Poslao sam ono što mogu osigurati - sa specifikacijama i cijenama. Cijene su rasle iz minute u minutu", istaknuo je Hodžić koji je pozvao novinare da "probaju nabaviti respiratore...''
Vijesti / Flash | 17. 05. 2020. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što mogu da kažem u ovom poslu nije bilo nikakvih namještenih 'talova' između mene, drugog ili trećeg lica. Jedini razlog zbog kojeg sam ja dobio posao je jer sam ja imao rješenje. Mogao sam osigurati određen broj respiratora po određenoj cijeni'', rekao je Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" za Face tv Senada Hadžifejzovića.

Hodžićeva je firma u Kini kupila 100 respiratora prema nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega je nastala velika afera, a Hodžić je rekao kako mu trenutno nije lako, ali da je "naučio da mu kroz život ne ide ništa lako, te će izboriti i sa ovim".

O novinarima

Na pitanje voditelja koja je istina u vezi sa cijelom aferom o respiratorima, rekao je da je "mnogo toga objavljeno, a da pri tom nije zaslužilo istinu".

"Mislim da je u ovoj situaciji novinarstvo možda malo ostavljeno i po strani jer se govorilo o nekim stvarima koje su se ispostavile netočnim. Ne vidim da je itko rekao da se treba ispričati zbog tih stvari. Na početku su svi rekli da je gadzinstvo Srebrena malina dobilo posao. I to je bila najzvučnija vijest koja je prošla i regijom. Nitko se nije potrudio da provjeri, odnosno da se ne radi o gazdinstvu nego o firmi koja je d.o.o. Takva firma može da uvozi različite stvari ukoliko ispoštuje zakonske odredbe. Nakon toga je rečeno da je kroz firmu Srebrena malina pronevjereno šest, sedam milijuna, pa je cifra spuštena na tri, pa na jedan milijum. Pa negdje piše da je firma zaradila pet posto. Koliko će točno biti, jedva čekam da dođemo do rezultata kad se sva priča završi i da je to puno manje nego što se nagađalo u početku", istnukao je Hodžić za Face tv.

Video: Fikret Hodžić: Spreman sam otići u zatvor! Apsolutno sam sam u ovome! Ovo nije sića!

Rekao je kako ima poznanstva širom svijeta i da je kontaktirao neke ljude ''jer vidim da svi žele respiratore i niko ih ne može nabaviti''.

''Malo sam razmišljao i narcisoidno: imao sam želju da budem ja taj koji će to uraditi. Pozivao sam prijatelje i dobijem informaciju da bih mogao uraditi upravo taj posao. Kada sam bio siguran da mogu to uraditi, da mogu pribaviti respiratore, kada sam dobio ponude, isprintao sam i i odnio na mjesta gdje su nosili svi drugi", kazao je Hodižić koji nije želio odgovoriti na koje odrese je odnio ponude.

Komplicirano

''Vlada je morala osigurati određen broj respiratora da bi sačuvali živote ljudi. Civilnu zaštitu koriste kao instrument putem kojeg treba da osiguraju te stvari. Moja frima je ponudila rješenje da to uradim i pozvali su me, potpisali ugovor i ja sam to i uradio", dodao je.

Na pitanje kako je dobio posao rekao je da kad nudite nešto, odnosno neki proizvod ljudima kojima je potreban, ponudite ga i taj netko ga ili uzme ili ne uzme.

"Uzeli su ga jer nisu imali nikog drugog koji je mogao to riješiti", rekao je.

Rekao je kako je nabavka ''nešto jako komplicirano''.

''S vašeg stola morate kontaktirati različite ljude. Kada sam se krenuo baviti nabavkom respiratora, zemlje u regiji su već radile na tome i tad je bio aspolutni kaos. I Amerika tad počinje raditi s Kinom i to pogoršava sve. Ja sam dobio novac na svoj račun, direktno sam pustio novac u Kini koja je poslala respiratore. Vrlo je teško kupovati od samog proizvođača jer su to državne firme koje moraju imati posrednika kad je u pitanju prodaja. Firma kojoj sam ja prebacio novac je firma u Šangaju, a firma proizvođač je u Pekingu. Nemoguće je praviti manipulaciju u smislu da je nestao novac negdje", rekao je.

Generali

"Da sam htio da pravim bilo kakav 'tal', ja bih to radio s drugom firmom, ne sa firmom u koju sam uložio život", rekao je.

"I Vladi i Civilnoj zaštiti sam ponudu poslao. Poslao sam ono što mogu osigurati - sa specifikacijama i cijenama. Cijene su rasle iz minute u minutu", istaknuo je Hodžić koji je pozvao novinare da "probaju nabaviti respiratore, da vide kako to funkcionira".

 

"Svi su generali poslije bitke", rekao je.

"ACM model respiratora je onaj koji je nabavila BiH. To je respirator koji je najtraženiji bio u to vrijeme. Ne poznajem taj dio u vezi s tim kakvi su respiratori. U ugovoru stoji da je netko odobrio onaj respirator kojeg sam ja dovezao u BiH, odnosno ono što je neko rekao da treba da dovezem", kazao je Hodžić te poručio kako je spreman otići u zatvor.

Kopirati
Drag cursor here to close