Priznanje

Hodža regrutirao borce za Islamsku državu

Vijesti / Flash | 11. 03. 2016. u 16:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni savjetnik u makedonskoj Vladi Ahmet Darlišta, imam Redžep Memiši i još četiri osobe optužene za regrutiranje makedonskih državljana i sudjelovanje u ratovima u Siriji i Iraku priznali su danas pred Osnovnim sudom u Skoplju krivnju.

Osim Darlišta i Memišija, krivnju su priznali Fazli Sulja, Sejfula Etemovski, Muhamed Šehu i Resulj Saiti, koji su zatražili od makedonskog Tužiteljstva da se nagode o visini kazne.

Makedonsko tužiteljstvo za organizirani kriminal podiglo je optužnicu protiv 11 osoba koje su sudjelovale u paravojnim jedinicama u Siriji i zemljama Bliskog istoka.

Osumnjičeni i tužitelj imaju rok od dva tjedna da se dogovore, a u suprotnom bit će održano novo ročište 25. ožujka, piše Srna.

Ostali osumnjičeni Isa Fuga, Abdula Abdulahi, Erol Rustemi, Muhamet Imeri i Stefan Stefanovski izjavili su da se ne osjećaju krivim i da će to dokazati tijekom suđenja.

Prema navodima njihovih odvjetnika, optužnica je neosnovana i ne postoje dokazi za donošenje presude.

Stefanovski, po profesiji liječnik i jedini Makedonac među optuženima, pozvao se na Hipokratovu zakletvu prema kojoj nitko ne može biti kriv ukoliko pomaže drugim ljudima, bez obzira na vjeru, boju ili naciju.

Svi osumnjičeni uhićeni su 6. kolovoza prošle godine u policijskoj akciji "Ćelija".
Makedonske sigurnosne snage pretresle su tada 28 objekata - 21 u Skoplju, četiri u Gostivaru i po jedan u Strugi, Kumanovu i Tetovu.

U akciji su zaplijenjeni računala i računalna oprema, kamere, foto-aparati, diktafoni, stručna literatura, novac, gasni pištolj i zastave islamske države.

Kazneno djelo sudjelovanje u stranim vojnim ili paravojnim formacijama uvedeno je u Makedoniji u rujnu 2014. godine, a navedene osobe su prva koja su optužena za ovo kazneno djelo.

Propisana kazna za sudjelovanje u stranim vojnim ili paravojnim formacijama iznosi do 15 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close