Covid putovnice kao moguća rampa za nas ostale

Hoćemo li uopće moći maknuti iz Bosne i Hercegovine?

Covid putovnice nisu samo stvar EU. Svoje uvodi i Kina, a vrlo je moguće da nam slijedi rat putovnicama, u kojem ćemo mi iz BiH biti jedni od prvih gubitnika.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 13:54 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupa s cijepljenjem, munjevitom brzinom pojavila se inicijativa da se u budućnosti svi sa stečenim imunitetom na Covid-19 izdvoje kao sigurni za okolinu. To nas je dovelo do ideje o takozvanim Covid putovnicama, što je samo popularnije ime za dokaz o imunitetu, koji se u papirnatom ili digitalnom obliku veže uz osobu koja ima namjeru putovati.

Iako mnogima "smrdi" na tešku diskriminaciju, covid putovnica, konkretno dokument koji će ući ili već ulazi u uporabu na području EU, već je gotova stvar i već ovog ljeta mogla bi predstavljati veliki problem građanima BiH, čak i ako isti posjeduju dokument vezan uz EU, kao što je putovnica RH. Naime, covid putovnica nema nikakve veze s klasičnom putovnicom, ali vam svejedno može zatvoriti vrata ulaska u drugu državu.

Iako covid putovnica nije, suprotno općem mišljenju, dokument koji favorizira isključivo one koji prime cjepivo, nego dokazuje da ste stekli imunitet na bilo koji način (što znači da je moguća i kao dokaz kako ste preboljeli Covid i tako stekli imunitet ili da ste friško pokazali negativan rezultat na testu), mnogo toga ostaje nedorečeno, prije svega modaliteti dokazivanja imuniteta, priznavanje testova i harmoniziranje podataka između onih koji rade testove i onih koji vam "sređuju" putovnicu.

U najmanju ruku, čak i ako se cijepite, možete imati problem. Europska unija za sada priznaje samo cjepiva zapadne proizvodnje, a kao nas u BiH čeka masovnija imunizacija ruskim Sputnjikom V, onda je u ovom trenutku potpuno nejasno hoćemo li uopće zadovoljiti kriterije ulaska u EU. Kako stvari stoje, izgledi za ljetovanje u Hrvatskoj ove godine opet su na lutriji, ali srećom da ima dovoljno vremena da se nešto učini.

Turističke zemlje, poput Grčke, pa i Hrvatske, mogu ugovarati bilateralne sporazume s drugim zemljama kada su u pitanju neke teme, pa tako i turizam. Turska, koja nije članica EU, također najavljuje malo "progledavanje kroz prste turistima" i kako će biti dovoljni genski testovi.

Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, ali pripremite se na sve. Virus, vrlo moguće, nema veze s politikom, ali cjepivo itekako ima, pa je trenutno veoma nesigurno kuda će zategnuti odnosi među blokovima i proizvođačima cjepiva odvesti ovaj naš svijet.

Hrvatska je bila spremna također prijeći na imunizaciju Sputnjikom (kao što je učinila i Mađarska), no to je zaustavljeno. Šteta, jer bi bio to jak adut za Bosnu i Hercegovinu u izravnim pregovorima s Hrvatskom oko bespotrebnih rampi na granicama ovog ljeta.

Ovako se ostaje nadati kako će Sputnjik V ipak upasti u međuvremenu na EU listu, ali je svaki scenarij moguć. Kina, recimo, uvodi svoje putovnice, koje će važiti za dio svijeta kojeg "pokriva" njihovo cjepivo Sinopharm, te je trenutno u poziciji da čak diktira tempo Americi i Europskoj uniji, koje, pak, optužuju Kinu i Rusiju da svojim izvozom cjepiva ostvaruju politički utjecaj u svijetu. SAD i EU optužuju Rusiju i Kinu da slabije procjepljuju svoje stanovništvo, samo da bi masovnim izvozom cjepiva pronašli nove ili učvrstili stare saveze.

Ne bi nas iznenadio niti "rat cjepivima", odnosno rat covid – putovnicama, jer u ovom trenutku upravo Kina baca rukavicu u lice Europskoj uniji riječima "da vidimo koja će to zemlja prva pozvati na uzajamno priznanje covid putovnica!. Pritom Kina, dakako, aludira, na to da veliki dio poslovnih ljudi putuje iz Europe u Kinu, gdje europske tvrtke imaju svoje pogone. Bude li EU tvrdoglavo štitila zapadne vakcine i bude li inzistirala na nepriznavanju ruskog i kineskog cjepiva, moguće je kako će stvoriti više problema, nego koristi.

U tom velikom okršaju globalnih igrača, što mislite, gdje je Bosna i Hercegovina?

"Od 1. 1. 2021. godine do 18.3.2021. godine, na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 1.452.930 osoba. Najviše evidentiranih stranih državljana na ulazu u BiH su - državljani Srbije (419.612), Hrvatske (292.471), Crne Gore (46.886), Slovenije (15.960), i Austrije (10.556)", kazala je za Bljesak.info glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Dugo godina strateški, ali uglavnom verbalno i bez značajnog rezultata, okrenuta Europskoj uniji, naša zemlja sada je u "nebranom grožđu" – od EU, čini se, na pomolu su samo zabrane, ignoriranje i okretanje glave za naše probleme, a ako ćemo se već imunizirati masovno ruskim cjepivom, onda ćemo morati biti spremni podnijeti i političke nuspojave Sputnjika V.

Što bi značilo da, ako se igra gluhih telefona na relaciji EU – Rusija nastavi, bez dobre diplomacije ne možemo očekivati lagan ulazak na teritorij Europske unije. A dobro znamo kako nam stoji diplomacija...

U najboljem slučaju ostaju nam klasični testovi kao i prošle godine. Antigenski testovi trenutno komercijalno koštaju oko 50 KM, a PCR testovi malo ispod 100 KM. Ako planirate na more s obitelji, čak i ako postoji način za prelazak granice, pripremite se na dodatne troškove.

I nadajte se kako će Bosna i Hercegovina ipak učiniti nešto da oslobodi svoje građane iz ove sive zone u koju smo upali. A za to će nam trebati puno više strategije, ozbiljnosti i konačnog usuglašavanja svih razina vlasti.

"Sigurno putovanje uz minimalna ograničenja ovog ljeta", to je moto Europske unije koji prati vođenje covid putovnica.

Što mislite, vrijedi li ista rečenica i za nas ovdje?

Kopirati
Drag cursor here to close