Kraak

Hoće li zbog neznanja izbiti neprijateljstvo Nizozemske i BiH?

Vijesti / Flash | 30. 06. 2016. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na okruglom stolu održanom u srijedu u Sarajevu povodom predaje predsjedavanja Vijećem EU između Nizozemske i Slovačke, veleposlanik Nizozemske Jurriaan Kraak iskoristio je priliku da izrazi svoje osobno, krajnje subjektivno mišljenje, utvrdivši da je 'šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU''', priopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

''Veleposlanik Kraak i ranije je iznosio subjektivne stavove u službenim prilikama, poput predstavljanja izvještaja analitičke organizacije SOS održanog 9. lipnja 2016. godine kada je izražavao otvoreno čuđenje što 'ulice Sarajeva i Banja Luke nisu blokirane s 400 traktora', efektivno podstrekavajući prosvjede protiv legalnih i legitimnih struktura vlasti u BiH'', navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, nizozemski veleposlanik je rekao kako je šokiran razinom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU, navodeći primjer člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je nedavno rekao da BiH do 13. srpnja, kada će biti sesija Vijeća EU u Bratislavi, mora riješiti svoje probleme kako bi dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo.

"Naše kolege iz Slovačke u tom momentu nisu imale pojma o čemu Čović govori, tim prije jer još uvijek ne postoji jednoglasna odluka svih članica EU o pozitivnoj odluci aplikacije BiH za članstvo u EU, nakon čega slijedi utvrđivanje mišljenja, za što je potrebno od 12 do 18 mjeseci, uz popunjavanje obimnog upitnika, pa tek onda ocjena je li BiH spremna za status kandidata", pojasnio je Krak.

Predsjedništvo BiH smatra ovakve nediplomatske izjave nedoličnim, tendencioznim, zlonamjernim te stoga neprihvatljivim u službenoj komunikaciji.

''Ne sporeći pravo gospodina Kraaka da kao privatno lice ima stavove kakve želi, smatramo da ovakvi incidenti nepotrebno bacaju sjenu na trajno i iskreno prijateljske odnose dvije države. Predsjedništvo BiH će u sklopu svojih nadležnosti nastaviti rad na ispunjavanju obveza na putu europskih integracija s ciljem da naša zemlja stekne kandidatski status do kraja 2017. Godine'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close