Test za BiH

Hoće li zaživjeti ideja o spajanju lokalnih i općih izbora u BiH?

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 16:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na press konferenciji danas u Sarajevu kazao da, ako se misle spajati lokalni i opći izbori u BiH, onda je jedino logično da se skrate lokalni izbori, mandat lokalnih izbora.

''Mislim da bi bilo dobro za BiH da proba. Ne garantiram da će to biti baš uspješan eksperiment, ali mislim da bi bilo dobro da se probaju idući lokalni i opći izbori održati zajedno'', kazao je Ivanić.

Ocijenio je da će to biti komplicirano za glasače ''jer će imati jako puno listića''.

''Ali ako bi to uspjelo i funkcioniralo, mislim da je bolje da onda imamo četverogodišnji mandat bez izbora, da bi to doprinijelo stabilnosti, kako lokalnih tako sigurno i vlasti na nivou entiteta, ali i vlasti na nivou BiH'', smatra Ivanić.

Kaže da bi u tom slučaju u RS-u jedan birač trebao ispuniti šest listića te da to nije nimalo jednostavno.

''Ali mislim da bi politički bilo korisno da se dobije četverogodišnji period bez izbora'', naveo je Ivanić.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da je uvijek bio zagovornik ciklusa četiri godine, posebno kada je u pitanju BiH, ''jer gubimo vrijeme''.

Misli da je pola 2016. godine bilo izgubljeno zbog ovih lokalnih izbora.

''Kada je u pitanju promjena zakonodavstva, Izbornog zakona, mislim da društvo mora da nađe rješenje za ogromnu korupciju koja se pojavljuje u izbornom procesu. Kako korupciju koja se tiče korištenja, neovlašteno i nezakonito, javnih resursa, ali i kupovine glasova. Po našoj procjeni, više od 50.000 glasova je kupljeno u lokalnim izborima. Doduše, ovih 50.000 građana uživa u svojih 50 KM u sljedeće četiri godine, ali ostala je jedna velika sjenka'', ističe Šarović.

Dodaje kako ne zna hoće li će društvo uspjeti s tim da se izbori, ali misli da je to ozbiljna tema o kojoj se treba razgovarati.

Kopirati
Drag cursor here to close