referendum

Hoće li Srpska dobiti birački popis?

Vijesti / Flash | 22. 08. 2016. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Da bi referendum u Republici Srpskoj o 9. siječnju kao Danu RS-a bio punovažan za izjašnjavanje mora izaći više od 50 posto upisanih birača u birački popis'', potvrdio je danas predsjednik Povjerenstva za provođenje referenduma Siniša Karan.

Tvrdi kako Središnje izborno povjerenstvo ne može naći ni jednu zakonsku osnovu da ne dostavi središnji birački popis koji bi poslužio za provođenje referenduma u RS-u.

Nakon druge sjednice ovog povjerenstva, Karan je na pres-konferenciji u Banja Luci rekao da ukoliko Središnje izborno povjerenstvo ipak ne dozvoli korištenje biračkog popisa, razmišljat će i o drugim mogućnostima, ali vjeruje da do toga neće doći.

Nema prepreka

''Izborni zakon je jasan i obvezuje Središnje izborno povjerenstvo i sve druge organe i institucije da dostave sve potrebne informacije ovom povjerenstvu. U protivnom ušli bi u tešku nezakonitost'', rekao je Karan, prenijela je Srna.

Na pitanje ukoliko bi sutra eventualno uslijedila odluka Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), Karan je dodao ''da PIC nije daytonska institucija, već at hoc političko tijelo i ne može djelovati prema stranama, entitetima, u formalno-pravnom smislu, zakonodavnom ili naredbodavnom smislu, već može samo politički, sugestijama prema visokom predstavniku''.

''Bez obzira kakve se političke odluke usvojene ne mogu biti prepreka za održavanje referenduma'', tvrdi Karan.

Nalog supervizora da se referendum o Danu RS-a ne može provoditi u Brčko Distriktu, još nisu dobili.

Supervizor je, kako je priznao Karan, od 2007. godine zadužen za pitanje provođenja referenduma na tom prostoru.

Ipak, najavio je da će za građane tog distrikta, koji imaju državljanstvo RS-a, biti formirani glasački odbori van Distrikta, u Pelagićevu, Bijeljini...

820 KM za članove povjerenstva

Nakon sjednice Povjerenstva rečeno je da se prikupljaju podaci o formiranju posebnih lokalnih općinskih povjerenstava koje bi radile na provođenju referenduma, a vjeruju da će taj posao biti završen za dan-dva.

''Potom će uslijediti formiranje i lokalnih glasačkih odbora. A paralelno s tim idu i aktivnosti na izradi kompletnog glasačkog materijala, jer je to vrlo bitan zadatak Povjerenstva'', rekao je Karan.

Određene odluke s prve sjednice su već realizirane, a Vlada RS-a je već usvojila financijski plan i zadužila sve entitetske organe da pruže pomoć u radu ove komisije, piše Srna.

Karan je potvrdio da će članovi ovog povjerenstva imati određene naknade za rad u tom at hoc tijelu, ali da akti o tome još nisu usvojeni. Naknade bi mogle da budu u visini članova općinskih izbornih povjerenstava, prosječeno u visini prosječne plaće u RS-u, od oko 820 KM.

Inače, na prvoj sjednici Povjerenstva prošlog tjedna usvojena je odluka o izgledu glasačkog listića te pripremljen financijski plan o troškovima referenduma, koji bi trebalo iznositi oko 1.425.300 KM.

Nakon što je još prošle godine Ustavni sud BiH odlučio da je neustavan 9. siječnja, Dan RS-a, srpski zastupnici u Narodnoj skupštini donijeli su 15. srpnja ove godine odluku o raspisivanju referenduma i oformili povjerenstvo za njegovo provođenje.

Referendum je zakazan za 25. rujna, a građani bi trebali odgovore na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?''.

Kopirati
Drag cursor here to close