Inicijativa

Hoće li Mostar dobiti dan sjećanja na civilne žrtve rata

U inicijativi se dodaje i kako je masovna grobnica na Sutini s 26 tijela prva otkrivena masovna grobnica u BiH….
Vijesti / Flash | 25. 05. 2022. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostara te Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. podnijele su inicijativu Gradskom vijeću da se datum 13. lipnja proglasi danom civilnih žrtava rata grada Mostara.

Kako je navedeno u obrazloženju dostavljenom Gradu, u Mostaru je tijekom rata stradalo 867 civila kao te da do danas Mostar nema službeni datum obilježavanja dana civilnih žrtava rata.

Podsjećaju kako je 13. lipnja 1992. godine na lokalitetima Uborak i Sutina ubijeno 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti te da je to istodobno i ''prvi veliki zločin u Hercegovini i prva zabilježena egzekucija građana grada Mostara i okolnih mjesta na području BiH''.

U inicijativi se dodaje i kako je masovna grobnica na Sutini s 26 tijela prva otkrivena masovna grobnica u BiH ekshumirana sredinom lipnja 1992. godine dok je na Uborku ekshumirano 88 žrtava u kolovozu ali i da je riječ o zločinu za kojeg još nitko nije odgovarao.

Podsjećajući kako drugi gradovi u BiH obilježavaju dane sjećanja na civilne žrtve rata, spomenuta udruženja navode kako civilne žrtve zaslužuju institucionalno poštovanje i zajednički dan sjećanja.

O ovoj inicijativi odlučivat će vijećnici Gradskog vijeća na sjednici zakazanoj za 31. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close