550 milijuna eura

Hoće li MMF odobriti novi aranžman s BiH?

Vijesti / Flash | 07. 08. 2016. u 13:54 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema kraja priči o mehanizmu koordinacije. Tema je to koja je zaokupljala domaću javnost. Primjedbe na rješenje koje su usuglasili Dodik i Izetbegović, sada ima Čović. Dogovora o mehanizmu još nema, a ni naznaka kad će biti usuglašen.

“Što se tiče samog pisma namjere, stavljanjem potpisa od dva nedostajuća potpisa, predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i premijera Federacije Novalića, stekli su se uvjeti da nakon završenih internih procedura u Washingtonu, dakle u centrali Međunarodnog monetarnog fonda, što se trenutno događa, mi sad samo čekamo zakazivanje boarda izvršnih direktora MMF-a, što očekujemo i vjerujemo da će se dogoditi vrlo vjerojatno u prvoj polovini rujna”, kaže za TV 1 savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Republika Srpska je na sastanku Dodik-Izetbegović dobila svoje mjesto u mehanizmu, a time i pare MMF-a, uz uvjet provođenja reformi. Postizanje dogovora podržali su i europski dužnosnici.

“Sastanak od nedjelje sa Bakirom Izetbegovićem je bio upravo sastanak koji je na pravo mjesto vratio RS i to ne može niko da ospori”, rekao je Milorad Dodik.

“Mi smo samo riješili koordinacijski mehanizam i aranžman sa MMF-om i tome bismo se trebali svi obradovati”, stava je Bakir Izetbegović.

Sada je nezadovoljan i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH. HDZBiH traži da svoje mjesto u mehanizmu dobiju i županije. Nakon svega, BiH sada čeka odobravanje proširenog trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om teškog 550 milijuna eura. Bit će to vjetar u leđa za reforme.

“To je aranžman koji pruža podršku provođenju strukturalnih reformi tijekom strukturalnog prilagođavanja, to je ono što se trenutno i događa. Aranžman je na tragu reformske agende”, dodaje savjetnik premijera Fadila Novalića.

Aranžman sa MMF-om je deblokiran, ali se još ne nazire dogovor o mehanizmu koordinacije.

Izetbegović je uvjeren da će dogovor biti postignut u narednim danima, u pregovorima sa vrhom HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close