Otkup od Ministarstva branitelja

Hoće li obitelji branitelja dobiti stanove u SPC Orca bez naknade?

Obitelji poginulih branitelja i pripadnici braniteljske populacije kojima su 2010. godine dodijeljeni stanovi na korištenje u SPC Orca, u petak su u Mostaru imali sastanak s ministrom za pitanja branitelja Oliverom Soldom.
Vijesti / Flash | 16. 10. 2020. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udovice poginulih branitelja traže da ih se oslobodi plaćanja otkupa stana koji su dobili na korištenje od Ministarstva branitelja.

Obitelji poginulih branitelja i pripadnici braniteljske populacije kojima su 2010. godine dodijeljeni stanovi na korištenje u SPC Orca, u petak su u Mostaru imali sastanak s ministrom za pitanja branitelja Oliverom Soldom.

Foto: Bljesak.info / Sa sastanka...

''Imali smo sastanak sa 43 stanara zgrade Orca koji su im dodijeljeni 2010. godine kao pripadnicima braniteljske populacije, među kojima imamo i pripadnike obitelji poginulih i ratnih vojnih invalida. Ministarstvo šest godina radi na način, da se ti stanovi koji su dodijeljeni na korištenje prevedu na pravo vlasništva, Zakonom 2018. godine osigurali smo da se ti stanovi mogu prodati sadašnjim korisnicima po povoljnim uvjetima, a pravilnikom nakon toga propisali smo uvjete'', rekao je za Bljesak.info ministar Soldo, dodajući da su sada u fazi izmjena pravilnika u Vladi, da se uvjeti prodaje još poprave.

''Sada smo u fazi da se uvjeti poprave i da im osiguramo da plaćanje bude minorno i ako se iskoriste svi popusti, stanovi su od par tisuća do 10 tisuća, ovisno o kategoriji veličini stana i s mogućnosti da oni ostvare ove popuste. Nažalost, određeni pripadnici braniteljske populacije smatraju da ih ti stanovi sljeduju besplatno i ja kao ministar nisam mogao naći zakonsko rješenje da im te stanove dodijelim besplatno, jer postoji zakon o stvarnim pravima iz 2014. godine i on u potpunosti negira takvu mogućnost'', pojašnjava Soldo.

''Ovo što smo napravili zajedno sa stručnim povjerenstvom, mislim da je doista ohrabrujuća i  velika većina njih će prihvatiti ove uvjete koje je ponudilo Ministarstvo, a za jedan manji broj ćemo pokušati nešto uraditi. Javila se savjetnica predsjednika Vlade, da možda ured predsjednika Vlade može popraviti uvjere osobito za obitelji poginulih branitelja i onda ćemo pokušati tražiti nove modele'', kaže Soldo, govoreći da je tu inicijativu prepustio Uredu predsjednika Vlade.

Foto: Bljesak.info / 

Njegova zakonska obveza kao ministru, je kaže, da te zahtjeve koji su pristigli riješi u razumnom i zakonskom roku.

Na pitanje u čijem su vlasništvu stanovi i na koga su uknjiženi, ministar govori da su stanovi  vlasništvo Ministarstva branitelja HNŽ i oni su temeljem ortačkog ugovora s tvrtkom M-Rozić napravljeni.

''Početa je izgradnja 2005. - 2006. godine tako što je tadašnja uprava za pitanje branitelja udružila zemljište s tvrtkom M-Rozić i imali smo nekoliko uplata s Federalnog ministarstva branitelja kao pomoć za stambeno zbrinjavanje.

''Nakon završetka te zgrade, ti stanovi su izravno uknjiženi na Ministarstvo branitelja s vlasnicima je ostavljena mogućnost samokorištenja. Sada ja želim da vlasnici - korisnici stanova, postanu vlasnici uz ovu kupovinu'', kazao je Soldo, govoreći da je okvirna cijena stanova koštala 3 milijuna maraka.

Popusti, koje je ministarstvo ponudilo kaže dijeli se na dvije vrste.

''Imamo dvije vrte popusta, jedna vrsta popusta je amortizacija zgrade i eventualno osobno ulaganje u stanove, a druga vrsta popusta su braniteljski popusti koje smo preuzeli iz Federalnog pravilnika o stambenom zbrinjavanju braniteljske populacije i ti popusti su doista jako pogodni za ovu populaciju'', kaže Soldo, potvrdno odgovarajući na naš upit, da stanari žele da besplatno dobiju stanove bez naknade te se, kaže pozivaju 'da im je netko to obećao'.

''Ja sam kao ministar suglasan s tim da oni sve dobiju, ali samo na zakonit način. Ja tražim zakonit način jer sam kao rukovoditelj organa uprave dužan provoditi zakon. Ja sam prihvatio svaku ideju koja dođe, ali neka netko obrazloži i ja ću prihvatiti'', kaže Soldo, odgovarajući nam da ne zna postoji li zakonit način da se stanovi dobiju bez naknade.

Foto: Bljesak.info / 

''Ja sam ponudio sve zakonite mogućnosti i vjerujte mi da za neki stan od 50 i nešto kvadrata u Orci gdje je tržišna cijena 2000 KM po kvadratu, ako se stan ponudi za 2 do 3 tisuće KM,tu ne bi smjelo biti upitno da li da to otkupe ili ne. Oni drže da im je to puno, ja poštujem njihovu volju, i sve što bude zakonito predloženo, da se oslobode plaćanja, ja ću kao ministar prihvatiti'', rekao je ministar otkrivajući da je stigla i inicijativa predsjednika Vlade.

Rekao je da još imaju i zgradu JOT gdje je Ministarstvo u zadnje četiri godine ishodovalo građevinsku dokumentaciju, a to je zarada gdje su stanovi dodijeljeni braniteljima i obiteljima poginulih 2006. godine.

''Za 30 obitelji braniteljske populacije ishodili smo građevnu i uporabnu dozvolu, uradili smo elaborat etažiranja i kada smo došli u fazu uplane u katastru Grada Mostara su rekli da nisu u suglasju vlasništvo zemljišta i zgrade, te da će to čekati dok se procedure ne usklade. Kupovina je obavljena na transparentan i zakonit način, ljudima su dodijeljeni stanovi na korištenje, nažalost tada se nije završila građevinska dokumentacija, bio je propust… Ali naše je da radimo za ovu populaciju i skrbimo o njima'', kaže Soldo, dodajući da razumije ovu populaciju i da će učinit sve da ostvare svoja prava na zakonit način.

Davorka Bošnjak, žena poginulog branitelja, za Bljesak.info je rekla kako se nada da će se konačno pogledati i na obitelji poginulih branitelja, da i oni imaju pravo na stan bez naknade.

''Govorim u ime sviju,  naša djeca nisu upoznala očeve, niti su ih uzeli u ruke… Nisu imali tu sreću. Mi smo 2011. preselili u stanove, i išli smo po rang listi i danas se radi da se nešto riješi da se obitelji poginulih branitelja oslobode plaćanja, kao i invalidi.  Mi smo mlade bile kad smo se udale i kada su nam muževi umrli, boli nas duša da netko od nas sada traži novce'', rekla je ova udovica, dodajući da su zahtjeve za otkup stanova podnosile jer moraju.

''Odavno sastančimo i pokušavamo se dogovoriti, vjerujem da ćemo ovaj put uspjeti. Čak su i invalidi rekli da udovice treba osloboditi. Savjetnica premijera je rekla da će se poduzeti da obitelji poginulih budu oslobođeni plaćanja, potrudit će se da vlada iznađe sredstava. Pokazala jako dobru volju'', kaže ova udovica.

Rekla je da su danas potpisali da im se zamrzne zahtjev za otkupom stana što su podnijeli,  a podnijeli su ga tada, kaže, smo da im ne bi prošao rok.

''Neću da dam marke, radi svoga muža. Kada smo se vjenčali, mladi smo bili, ja sam mu govorila da idemo negdje, a on kaže neću ja… ako odemo tko će se boriti….I teško vam je'', kaže nam ova udovica.

Kopirati
Drag cursor here to close