Trgovci organizirani

HNŽ: Nema zabilježenih slučajeva trgovine ženama, no to ne znači da je nema

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 07:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ravnateljica nevladine organizacije "Žena BiH" Mostar Azra Hasanbegović izjavila je kako je od svih vidova trgovine ljudima u BiH najrasprostranjenije prosjačenje.

Po njezinim riječima, prosjačenje je jako izraženo na bh. ulicama.

Što se tiče trgovine žena u svrhu seksualne eksploatacije u posljednjih nekoliko godina u HNŽ-u nije zabilježen niti jedan takav slučaj, kazala je Hasanbegovićeva, dodavši kako to ne znači da nema trgovine ljudima već da su se trgovci dobro organizirali, da to više prikrivaju, te da imaju razne metode kako i na koji način iskoristiti djevojke i žene u svrhu seksualne eksploatacije, piše Fena.

Inače, trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najsramnijih oblika kriminala na svijetu koji utječe na život milijuna ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo.

Trgovci ljudima obmanjuju žene, muškarce i djecu iz svih dijelova svijeta, koji su svakodnevno prisiljeni na eksploataciju.

Dok je najpoznatiji oblik trgovine ljudima seksualna eksploatacija, mnoge žrtve su predmet trgovine u svrhu prinudnog rada, kućnog ropstva, prosjačenja, prodaje organa.

Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije, nazvao je eksploataciju i trgovinu žtrvama sve češćim fenomenom u svijetu preplavljenom sukobima i prirodnim katastrofama.

''Trgovina ljudima ne samo da je u porastu tijekom katastrofe, već je i direktni rezultat katastrofa jednako kao i infrastrukturne štete, gubitak života ili nestašica hrane koje privlače mnogo više pozornosti'', izjavio je Swing.

Kopirati
Drag cursor here to close