O vodama i novcu

HNŽ bez premijera odgovara zabrinutom Nikšiću

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom otvorenog pisma kojeg je Nermin Nikšić, bivši federalni premijer, uputio Fadilu Novaliću, predsjedniku Vlade F BiH, a u kojem govori o Zakonu o vodama HNŽ, danas su reagirali iz Odjela za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

''Pišući otvoreno pismo gospodinu Novaliću, za elektroprivrede i rudare, jako zabrinuti, bivši federalni premijer, Nermin Nikšić iznosi niz netočnih i paušalnih tvrdnji. Među velikim brojem upitnih konstatiranja, dužni smo, na poseban način, osvrnuti se na njegove tvrdnje kako ne postoji zakonska obveza Županije o podnošenju izvješća o utrošku sredstava ostvarenih na temelju Zakona o vodama HNŽ'', navodi se u reagiranju.

''Sigurni smo kako bivši premijer jako dobro zna kako su dobivena sredstva sastavni dio Proračuna i koriste se za potrebe osnovnog i srednjeg obrazovanja, zdravstvenih i bolničkih ustanova, financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijediću Mostaru, kao i druge potrebe koje su zakonom definirane obveze Županije. Zabrinutog bivšeg premijera, također, podsjećamo na to kako značajan dio ovih sredstava trošimo i na obveze koje su nam nametnute donošenjem brojnih zakona i uredbi čiji je predlagač bila upravo Vlada kojoj je bio na čelu, a koje nije pratila odgovarajuća financijska potpora'' , navodi se u reagiranju na pismo.

Navodi se kako bi ''bivšeg premijera smatrali iskrenim da je barem jednom riječju spomenuo nepravednu raspodjelu javnih prihoda koja godinama diskriminira većinu županija vodeći ih u financijski kolaps''.

''Zbog takve nepravedne raspodjele, dio sredstava ostvarenih na temelju Zakona o vodama moramo iskoristiti kako bismo, bar donekle, ublažili ovu nepravdu. No, o tomu u otvorenome pismu ni slova. Na kraju, gosp. Nikšića pozivamo neka pogleda izvješća o izvršenju proračuna HNŽ, koje je usvojila Skupština HNŽ i objavila u Narodnim novinama HNŽ, a u kojima će pronaći odgovore na upite o utrošku svih sredstava proračuna, pa i onih dobivenih na temelju Zakona o vodama HNŽ'', navedeno iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na čijem je čelu trenutno Stjepan Krasić, ministar prometa i veza jer je županijski premijer Denis Lasić preuzeo dužnost federalnog ministra.

Podsjećamo, Nikšić je pisao Novaliću o tome kako je razočaran njegovom odlukom da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanske županije.

''Siguran sam kako ste odluku donijeli uslijed političkog pritiska Vašeg koalicijskog partnera HDZ-a BiH, ne sagledavajući sve aspekte tog problema'', Napisao je Nikšić i naveo razloge koji su ga rukovodili da pokrene ovaj postupak pred Ustavnim sudom F BiH.

''Jasno mi je, kao i Vama, da se tim novcima koji se na takav način izdvajaju uglavnom suvereno vlada HDZ preko svojih općinskih načelnika i županijskih ministara, a zanimljivo je da ne postoji zakonska obveza tih općina, kao ni županija, da podnose izvještaje šta su uradili s tolikim sredstvima. To, međutim, ne smije biti razlog da se zarad interesa HDZ-a, ili bilo koje druge političke stranke, dovodi u pitanje stabilnost energetskog sektora, a u sklopu toga i slabi položaj rudara i rudnika'', napisao je Nikšić zatraživši od Novalića da još jednom analizira ovu situaciju, te ponovo pokrene spor pred Ustavnim sudom FBiH.

S druge strane, o nepravednoj raspodjeli javnih prihoda danas se oglasio HRS kritizirajući vlasti ove županije da samo na papiru govore o nepravdi a da nisu niti jednom bili na raspravama po tom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close