Izmjene

HNS partnerima poslao rješenja

Vijesti / Flash | 13. 02. 2017. u 14:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HNS je političkim partnerima poslao prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH, koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i na grad Mostar'', potvrdio je predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Rekao je kako je prioritet HNS-a u ovoj godini izmjena Izbornog zakona BiH koji će dovesti do toga da Hrvati mogu birati svoje predstavnike u vlasti, te da duboke ustavne promjene koje podrazumijevaju federalizaciju trenutno nisu realne. Ljubić je naglasio da BiH može postati stabilna samo kao zemlja uređena na federalni način.

"Smatram da koncept federalizma BiH, zasnovan isključivo na etno-teritorijalnom principu, nije rješenje za BiH. Federalizacija koja podrazumijeva federalnu jedinicu s hrvatskom većinom neophodna je u ovoj zemlji ukoliko zadržimo trenutni oblik federalizma. On uvijek mora biti kombiniran na neteritorijalnoj autonomiji i omogućiti da pripadnik svakog naroda uživa punu konstitutivnost ma gdje živio", rekao je te naglasio da je HNS zabrinut za sigurnosnu situacija u BiH.

"Uz narušenu političku situaciju u BiH i uz sve što se događa u svijetu moramo biti zabrinuti", rekao je Ljubić, ne otkrivajući detalje onoga o čemu je HNS raspravljao u vezi sa sigurnosnom situacijom.

Zamjenik predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak izjavio je da HDZ BiH još nije dobio službeni stav SDA u vezi sa prijedlozima koji su im upućeni, ali da su visoki dužnosnici te stranke u javnosti već odbacili sve prijedloge HNS-a, nazvavši ih lošijim od onih koji su sada na snazi.

"Takve konstatacije su žalosne, jer prijedlozi podrazumijevaju izmjene koje bi dovele do toga da Hrvati mogu izabrati svoje predstavnike", dodao je Čolak.

Šef odjela kulture, medija, sporta i informiranja HNS-a Ivan Vukoja najavio je da će HNS 27. veljače u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu organizirati javnu raspravu i predstaviti "Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjenog harmonizaciji i integraciji javnog i medijskog prostora u BiH".

Dodao je kako je riječ o modelu održivog Javnog RTV sustava BiH u skladu s osnovnim načelom Ustava BiH, a to je konstitutivnost naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close