Potop

Hercegovina u crvenom: Upozorenje na jake kiše i olujni vjetar

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 13:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Hercegovinu je upaljen crveni meteoalarm za petak 30. siječnja do 20 sati zbog obilnih padalina, i jakog vjetra Meteoalarm je upaljen za mostarsku, trebinjsku i livanjsku regiiju.

Očekivana količina padalina u Hercegovini je 40 do 80 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 110 litara. U zapadnim područjima Bosne očekivana količina padalina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. Očekuju se i olujni udari vjetra od 70 do 90 km/h, javlja Fena.

Crveni meteoalarm označava izuzetno opasno vrijeme. ''Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere'', stoji u upozorenju.

Do kraja dana jače naoblačenje sa Zapada

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će krajem dana uvjetovati kišu u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i u Krajini.
Vjetar će biti slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. U noći na petak postepeno jačanje juga. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 1 i 6, na jugu Hercegovine od 7 do 11 stupnjeva.

Prijepodne je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 10 sati: Bjelašnica -8, Drvar -5, Bugojno -4, Ivan-sedlo, Livno, Prijedor i Sanski Most -3, Jajce -2, Bijeljina, Doboj i Zenica -1, Gradačac i Tuzla 0, Sarajevo 1, Bihać i Stolac 2 i Mostar 3 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza vremena za četiri dana

U Bosni i Hercegovini u petak će biti oblačno vrijeme sa kišom. Obilne padaline se očekuju u Hercegovini.

Jutarnja temperatura zraka većinom će iznositi između 0 i 5 stupnjeva, a na jugu Hercegovine od 5 do 9. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 6 i 11 stupnjeva.

U subotu, 31. siječnja, prijepodne se očekuje djelomično vedro vrijeme u Bosni i Hercegovini. Novo naoblačenje sa juga se očekuje u drugoj polovici dana, koje će uvjetovati padaline poslijepodne i u noći na nedjelju. U Hercegovini se očekuje kiša.

U Bosni u nizinama će biti većinom kiša, s tim što je u Krajini i centralnim područjima moguć i snijeg. Na planinama će padati snijeg. Vjetar će biti umjerene jačine, južnog i jugoistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka kretat će se između -3 i 1, na jugu Hercegovine od -1 do 3 stupnja. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 stupnjeva, prenosi Fena.

U nedjelju, 1. veljače, u Bosni i Hercegovini bit će oblačno i nestabilno vrijeme. U Hercegovini će biti više padavina. Očekuje se kiša, na planinama i snijeg. U Bosni na planinama će padati slab snijeg, u nizinama slaba kiša, s tim što u ranim jutarnjim satima i u noći na ponedjeljak padat će slab snijeg i u nizinama. Vjetar će biti slab promjenljivog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između -2 i 2, a na jugu Hercegovine od 3 do 6 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 6, na jugu od 6 do 10 stupnjeva, prenosi Fena.

U ponedjeljak, 2. veljače, u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme. U nizinama će biti slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar će biti slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između -3 i 1, a na jugu Hercegovine od 2 do 5 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 0 i 5, a na jugu Hercegovine od 5 do 9 stupnjeva, priopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close