Sud BiH

Hercegovac osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza

Darijo Mikulić osuđen na godinu dana zatvora za poreznu utaju
Vijesti / Flash | 06. 02. 2018. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon razmatranja i prihvaćanja sporazuma o priznanju krivnje, sudac za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je optuženi Darijo Mikulić oglašen krivim za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare.

Sud je optuženom Dariju Mikuliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od godinu dana zatvora i kao sporednu kaznu novčanu kaznu od 40.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od godinu dana od dana pravosnažnosti presude.

Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u navedenom roku, Sud će bez odlaganja istu zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora, s tim da ne može prekoračiti propisanu kaznu za to djelo.

Od optuženog Mikulića se oduzima protupravno stečena imovinska korist od 185.451 KM.

Optuženi je obvezan na naknadu troškova kaznenog postupka od 652,50 KM, u roku od  30 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Navedeni novčani iznos obuhvaća troškove vještačenja Tužiteljstva BiH od 500 KM, troškove svjedoka od 52,50 KM, te troškove sudskog paušala od 100 KM.

Pravna osoba ''PROSPER'' d.o.o. Posušje oglašena je odgovornom za kazneno djelo porezne utaje ili prevare. Sud je pravnoj osobi izrekao novčanu kaznu od 5.000 KM koju je dužno platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, priopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi Darijo Mikulić je proglašen krivim što je, u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja  i odgovorne osobe u pravnoj osobi PROSPER d.o.o. Posušje (raniji naziv Tehnouni-Invest d.o.o. Posušje) izbjegao i drugom pomogao da izbjegne platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, dok je pravna osoba PROSPER d.o.o. Posušje kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 185.451 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Mikulić u svojstvu  direktora-odgovorne osobe  u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja, te omogućila pravnom licu Elipsa d.o.o. Posušje neosnovan odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od 16.698.00 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close