Birati i biti birani

Herceg: Očekujem da se od Grada Mostara ne pravi grad slučaj

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 19:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg primio je danas u Mostaru izvjestite Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH sir Rogera Galea i Egidijusa Varcikisa i šeficu Odjela Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Carolinu Ravaud.

Političke prilike u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Hercegovačko-neretvansku županiju, te Grad Mostar i obrazovanje bile su teme o kojima se, uz ostalo, razgovaralo.

"Dayton je zaustavio rat i u tome je njegova najveća vrijednost, ali je, nažalost, pokazuje se to svih ovih dvadesetak godina nakon rata, donio i nepravedan mir", kazao je predsjednik Herceg, govoreći o ukupnim prilikama u Bosni i Hercegovini.

Po njegovim riječima, više je nego očigledno da BiH treba drugačije uređenje, ali koje mora biti izraz volje svih naroda i građana ove zemlje i u traženju takvoga rješenja potrebna je snažna potpora Međunarodne zajednice.

Govoreći o Gradu Mostaru, Herceg je naglasio kako se pitanje izbora i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda ne mogu miješati s uređenjem Grada Mostara, niti se to može rješavati kroz izborno zakonodavstvo.

"Očekujem da se od Grada Mostara ne pravi grad slučaj nego da se građanima ovog grada, kao i građanima drugih gradova u Bosni i Hercegovini osigura jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je da mogu birati i biti birani", istaknuo je Herceg.

Kada je u pitanju obrazovanje, naglasio je kako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji svakom djetetu i njegovom roditelju omogućeno birati na kojem jeziku i nastavnom planu i programu se želi obrazovati, dodavši kako takvu mogućnost djeca i roditelji u nekim drugim županijama nemaju.

"Za obrazovanje izdvajamo 42 posto našeg proračuna i ono je u vrhu prioriteta ove Vlade, koja je stabilizirala Proračun, plaće i sva druga izdvajanja se redovito isplaćuju, ali mi želimo ići korak naprijed, želimo snažnije gospodarstvo, učinkovitiju javnu upravu i više razumijevanja od drugih razina vlasti.

Resurse i potencijale koje imamo želimo staviti u funkciju razvoja Hercegovačko-neretvanske županije, Federacije i Bosne i Hercegovine, ali nam je za snažnije iskorake u tom pravcu potrebna i politička stabilnost do koje ćemo doći u onom trenutku kada državu budemo uredili na način da sva tri konstitutivna naroda budu jednako zadovoljna i da se svaki građanin u Bosni i Hercegovini osjeća ugodno", kazao je na koncu današnjeg sastanka Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close