Gori u HNŽ-u

Helikopter OS BiH na remontu, danas neće gasiti

Vijesti / Flash | 25. 08. 2017. u 10:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na lokalitetu Drežnica-Batačke lazine, na nepristupačnom terenu, na padinama planine Čvrsnice, gori šuma munike i bukve, a požar se širi u dva smjera i to prema Velikoj borovoj glavi i prema Posušju, priopćeno je danas iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Helikopter Oružanih snaga (OS) BiH je na remontu, tako da danas nije u mogućnosti djelovati, prenosi Fena

Na Rujištu i u Gorancima gori trava i raslinje.

U Čalićima, općina Čitluk gori trava i nisko raslinje, te vatra prijeti vinogradima.

Piromani primijećeni u Konjicu

Profesionalna vatrogasna postrojba (PVP) Konjic je obaviještena od djelatnika Šumarstva "Prenj" Konjic, kako je vlak prouzrokovao požar pored pruge, blizu sjedišta tvrtke Šumarstvo "Prenj" Konjic.

Na mjesto događaja upućena je dežurna ekipa PVP-a Konjic i s terena povučeno nekoliko radnika Šumarstva "Prenj" Konjic, da pomognu u gašenju. Kako bi se pristupilo gašenju požara, bilo je potrebno isključiti električnu energiju koja prolazi željezničkom prugom. Električna energija je isključena na kreće razdoblje te je požar ugašen, a bio je zahvatio oko 100 metara četvornih šiblja i niskog raslinja.

U gašenju požara u mjestu Donje Selo, općina Konjic sudjeluje oko 60 pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, kompletna Profesionalna vatrogasna postrojba Konjic, pripadnici Civilne zaštite Konjic i radnici Šumarstva "Prenj" Konjic. U gašenju požara koriste se brentače i grablje.

Prilikom gašenja požara primijećeno je kako nepoznata osoba ponovo na nekoliko mjesta namjerno pali vatru kako bi prouzrokovala nove požare. O svemu je obaviješten dežurni u PU Konjic nakon čega je na mjesto događaja izašla i ophodnja PU Konjic, navodi se u priopćenju.

Općine Stolac, Neum, Prozor-Rama i Ravno nemaju aktivnih požara.

Žuti meteoalarm

Inače, Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje cijele Federacije BiH, priopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite u izvještaju za protekla 24 sata.

Na lokalitetu Drežnica - Batačke lazine, na padinama Čvrsnice, na nepristupačnom terenu gori šuma munike i bukve. Požar se širi u dva pravca, prema Velikoj borovoj glavi i Posušju.

Helikopter Oružanih snaga BiH jučer je djelovao od 7.40 i do 12.30 sati na širokom požarištu. Poslije toga je upućen na remont. Spašena je jedna planinska koliba. Vatrena linija nije prešla put za Pločno zahvaljujući i vatrogascima iz Posušja koji su nadgledali kritični dio puta. Na požarištu su vatrogasci iz Jablanice i Posušja te radnici Šumarstva koji prate stanje.

Po riječima šumara, stanje na požarištu Čvrsnice je veoma teško i prijeti opasnost da požar uđe u visoku šumu munike na području Mrkušin Gvozd, jedno od najvećih staništa munike u Bosni i Hercegovini.

Veliki napori vatrogasaca

Sinoć u 19 sati je šumar prijavio požar u regiji Raketnice - Lukomir, gdje gore trava i nisko rastinje, a teren nepristupačan za gašenje.

U općini Posušje su vatrogasci i šumari gasili požar na Čvrsnici, ali je još aktivan i nije pod kontrolom.

Vatrogasna jedinica općine Visoko uz velike napore je ugasila požar na niskom raslinju u mjestu Kula Banjer, koji je prijetio da zahvati repetitior. Za gašenje su korišćeni sva raspoloživa tehnika i ljudstvo.

Širi se vatra koja danima bukti u visokoj šumi na planini Jadovnik u općini Drvar. Ugrožava i vodno zaštitno područje cijele općine. I dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom jer je teren nepristupačan i zagađen minama.

Jučer je prijavljen požar na području planine Vitorog između općina Glamoč i Kupres, gdje gore trava i nisko raslinje. Nadziru ga radnici Šumarije Glamoč.

Kopirati
Drag cursor here to close