OSA

Helez poslao upit: Postoje li u FBiH ćelije ISIL-a i Al Kaide?

"Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužiteljstva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastima danim zakonom".
Vijesti / Flash | 01. 12. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Zukan Helez zatražio je od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mu dostavi informacije o paradžematima i ćelijama Al Kaide i ISIL-a na području FBiH.

"Potencijalni ekstremizam i terorizam"

- raspolaže li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH podacima da na teritoriji entiteta Republika Srpska postoji 120 paradžemata.

- raspolaže li OSA podacima da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a.

Podsjećam, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan je u svojoj izjavi rekao da policija RS-a kontrolira i intenzivno prati te paradžemate zbog, kako je rekao, "potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma", navodi Helez u svom upitu.

Foto: Facebook / Upit dostavljen OSA-i

Helez podsjeća kako je predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik dana 29. studenog 2023. godine izjavio: "Jasni smo da postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom".

"Izjave nisu istinite"

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba – srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović uputili su američkom Senatu i Kongresu kao i zastupnicima u Europskom parlamentu u kome navode: "U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje".

Ministar ističe kako smatra da ovakve izjave dužnosnika RS nisu istinite te da se iznose u političke svrhe, prvenstveno kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa antidaytonskog i secesionitičkog djelovanja vlasti RS.

"Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužiteljstva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastima danim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužiteljstva BiH da otvori istragu o tome tko i zašto uznemirava javnost u BiH", navodi Helez u svojoj reakciji.

Kopirati
Drag cursor here to close