Višak

Helez o registru: Od kud novih 90.000 branitelja?

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 13:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cifra od 570.000 boraca u registru je stara, dobra praksa koalicije SDA i HDZ, koja desetljećima uvodi lažne borce u prava, kako bi od toga ostvarivali novčanu dobit i imali svoje stabilno glasačko tijelo'', rekao je Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar za boračka pitanja Federacije BiH.

Helez smatra kako je brojka od 570.000 boraca u najnovijem Registru boraca Ministarstva za boračka pitanja prevelika i da je nemoguće da ona odražava pravo stanje na terenu tijekom rata.

''Samo u BiH, kako sve više godina od završetka rata prolazi, povećava se i koeficijent s kojim se množi broj boraca. Bilo bi korektno javnosti objasniti kako se došlo do ovog broja, odnosno, radi li se i ovdje o brojanju 'boraca', koji su bili pripadnici 'slavnih' dezerterskih brigada?'', rekao je Helez i dodao kako je u njegovu mandatu u Registru boraca bilo njih 480.000, što je kaže nerealna cifra koju je revizijom boraca želio smanjiti.

''Zato se i postavlja logično pitanje, otkud novih 90.000 boraca, za manje od tri godine? Očigledno je da se novi 'borci' žele iskoristiti za nove izbore 2018. godine, kako bi koalicija SDA-HDZ mogla nastaviti sa svojim mandatom, u kome za dvije godine nije urađeno ništa, osim novih zaduživanja građana. Da su Armija BiH i jedinice Hrvatskog vijeća obrane zaista imale takav broj ljudstva, a radi se više od pola milijuna vojnika, sumnjam da bi danas imali probleme poput revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde ili probleme oko proslave 9. siječnja, navodi Helez.

Podsjećamo, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević potvrdio je kako je gotov registar pripadnika vojski prema kojem je U oružanim formacijama Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u i MUP-a HRHB, uključujući i uposlene u vojnim bolnicama i namjenskoj industriji, tijekom agresije na BiH bilo je angažirano oko 570.000 osoba.

''Što se tiče Registra boraca, podatke smo dobili od bivšeg Ministarstva obrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdatih takozvanih boračkih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000'', kazao je Bukvarević.

Rekao je i kako zbog zakona registar ne može biti objavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close