Deblokada Vlade HNŽ?

HDZ u ponedjeljak mijenja Šulentu ili Miletića?

Vijesti / Flash | 07. 12. 2013. u 13:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom idućeg tjedna premijer Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić pokušat će okupiti predstavnike četiri političke stranke koje čine vlast kako bi postigli dogovor o deblokadi Vlade HNŽ-a.

Ovo je potvrdio Lasić dodajući kako će tijekom vikenda razgovarati s vodećim ljudima županijskih ogranaka i pokušati približiti stavove o spornom pitanju koje koči rad Vlade - imenovanju Dragana Brkića na mjesto šefa policije.

''Pokušat ću inicirati takvu sjednicu da vidim ima li ikakvih pomaka'', kaže Lasić.

Prema saznanjima Dnevnog lista, na stolu HDZ-a BiH stoji nekoliko prijedloga na koji način razriješiti kadrovsku križaljku u MUP-u koja je kamen spoticanja svih dosadašnjih vlada i vlasti.

Kao i u godinama ranije, kada je u pitanju MUP, bošnjačke i hrvatske stranke imaju potpuno različita stajališta, a problem u aktualnoj Vladi nastao je nakon što je Neovisno povjerenstvo za izbor policijskog komesara HNŽ-a odlučilo kako je najbolji kandidat Dragan Brkić, što je značilo da će po odlasku Amira Begića s te pozicije sve vodeće funkcije u MUP-u pripasti Hrvatima. To je za SDA, ali i SDP bilo neprihvatljivo.

S jedne strane premijer Lasić inzistirao je na provođenju odluke Povjerenstva o imenovanju Brkića tvrdeći kako balans na najvažnijim funkcijama postoji i kako je Brkić najbolji kandidat, dok su bošnjačke stranke odbijale uopće razgovarati o imenovanju Brkića ukoliko nema spremnosti za rotacije na drugim pozicijama u MUP-u, poput pozicije ministra i načelnika Policijske uprave Mostar.

O ovim dvjema pozicijama će se u ponedjeljak na sastanku stranaka upravo i razgovarati, a Dnevni list doznaje da su u HDZ-u spremni na zamjenu da bi se situacija u županiji normalizirala, iako još nije precizirano tko će morati napustiti fotelju – načelnik PU Mostar Draženko Miletić ili pak ministar MUP-a Mario Šulenta.

Ukoliko se HDZ BiH odluči žrtvovati Šulentu za Brkića, ova akcija zahtijevat će rekonstrukciju Vlade.

Od glavnog partnera HDZ-a u pregovorima o MUP-u, SDA, mjesecima nije moguće dobiti komentar, dok u HDZ-u 1990. nisu upoznati s ponudama i mogućim sastancima stranaka koje čine vlast.

U SDP-u kažu kako su spremni na svaki vid razgovora ukoliko se ide u pravcu toga da bude dogovoren nacionalni balans na svim važnim funkcijama. Predsjednik ŽO-a SDP-a u HNŽ-u Aner Žuljević kazao je kako za njih nije važno tko će sjediti na kojoj poziciji te da će prihvatiti svako rješenje koje u sebi sadrži nacionalni balans.

Smatra kako je na policijskim strukturama da riješe to pitanje balansa i kako se politika ne treba miješati i trgovati imenima. Za Žuljevića rotacija koja bi predstavljala rekonstrukciju vlasti nije dobar potez jer bi se, kako kaže, time dodatno usporili procesi u županiji.

Govoreći o situaciji u županiji, Lasić kaže kako se redovite stvari o kojima ovisi normalno funkcioniranje dogovaraju te kako u Vladi ne postoje nikakve poteškoće, ali kako je problem u redovitom funkcioniranju Vlade i kako to ne može biti riješeno do dogovora o MUP-u.

Da se normalno dogovaraju tekući problemi, govori i informacija da je ovih dana održana još jedna telefonska sjednica na kojoj je usvojen operativni plan koji je nužan za normalne isplate iz proračuna.

''Telefonski se sve odradi da ne bi patili korisnici proračuna i kasnile plaće'', kaže Lasić dodajući da je sve isplaćeno, ali i da su svi upoznati s činjenicom da se isplate iz proračuna vrše onda kada ima sredstava.

Lasić kaže kako će se svi zaostaci koji su nastali zbog blokade brzo sustići ukoliko se uskoro počne normalno raditi.

Kopirati
Drag cursor here to close