Hrvatska

HDZ traži ostavku Oreškovića, kandidiraju Zdravka Marića za mandatara

Vijesti / Flash | 13. 06. 2016. u 19:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo HDZ-a održalo je danas u Hotelu Panorama sjednicu Predsjedništva stranke nakon koje su odlučili za mandatara kandidirati aktualnog ministra financija Zdravka Marića i tražiti Oreškovićev opoziv u Saboru, javlja agencija Anadolija.

Nakon završenog sastanka Predsjedništva HDZ-a, potpredsjednik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević je izjavio kako je potvrđena kandidatura Zdravka Marića za mandatara, te kako u četvrtak slijedi saborsko glasanje o nepovjerenju premijeru Oreškoviću kojega je pokrenuo HDZ.

"Postoji saborska većina koja je spremna podržati Zdravka Marića", izjavio je Ivan Domagoj Milošević.

Istaknuo je kako Marić poznaje politički kontekst u politici i gospodarstvu te ima iskustvo javnog i privatnog sektora.

Zdravko Marić je kratko izjavio kako je počašćen HDZ-ovom odlukom te kako je svjestan situacije u kojoj se nalazi Hrvatska. Poručio je kako je za stabilnu Vladu potrebno imati političku stabilnost.

Zdravko Marić je bivši menadžer u Agrokoru i jedan je od nestranačkih kandidata koji je stupio u Vladu Mosta i Domoljubne koalicije.

Na sjednici HDZ-ovog predsjedništva sudjelovali su svi HDZ-ovi ministri.

Marić će postati novi mandatar ukoliko u Saboru prikupi 76 glasova za saborsku većinu bez Mosta koju će predočiti predsjednici Republike.

Članovi Mosta su poručili kako će u Saboru glasovati za povjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću. Za nepovjerenje će Oreškoviću, uz HDZ, najavljeno je, u sljedeći četvrtak glasovati saborska oporba.

Nakon toga slijedi raspuštanje Sabora i formiranje nove Vlade u roku od mjesec dana.

Prekosutra, u srijedu, očekuje se očitovanje Povjerenstva za sukob interesa o slučaju "Konzultantica", nakon čega će se, dan kasnije, u Saboru glasovati o povjerenju premijeru Oreškoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close