Komentari nakon sjednice

HDZ optužuje SDA za rušenje zakona, SDA ih proziva za savez s SDP-om

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 16:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što predloženi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju nije dobio većinsku podršku Doma naroda Federalnog parlamenta s amandmanima koji su podnijeli izaslanici hrvatskog naroda, šef tog  kluba Tomislav Martinović je izjavio novinarima da u tome ne vidi narušavanje odnosa u vladajućoj koaliciji Federacije, točnije među Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH i Strankom demokratske akcije (SDA) kao koalicijskim partnerima.

Nema krize

Budući da Klub izaslanika bošnjačkog naroda nije želio podržati zakon s amandmanima koje su predložili kolege Hrvati, Martinović (HDZ) smatra da je to samo jedna od situacija u kojoj koalicijski partneri u parlamentarnom životu mogu imati različita mišljenja, što ne znači da je zavladala kriza među njima.

Naprotiv, koalicija na federalnom nivou funkcionira, ustvrdio je.

Pokazivanje mišića

Jasenko Tufekčić (SDA) iz  kluba Bošnjaka, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je, pak, da se može složiti s Martinovićem u pogledu mogućih različitih mišljenja koalicijskog partnera u nekim situacijama, ali i da današnje ponašanje hrvatskog kluba doživljava kao razočarenje (ne izdaju, kako su pitali novinari). Razočaran je budući da se radi o veoma važnom reformskom aktu, rekao je.

Smatra i da je danas "HDZ pokazivao mišiće" u kontekstu budućih razgovora o pitanjima ustavnog karaktera.

Tufekčić očekuje da će vrlo brzo Parlamentu opet biti predložen zakon o MIO, i to sličan dosadašnjoj varijanti.

Nova koalicija HDZ-a i SDP-a

Nakon što na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH nije usvojen zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO), šef delegatskog Kluba Bošnjaka Osman Ćatić, izjavio je da 'smo prvi put nakon Daytona svjedočili novoj koaliciji HDZ-a BiH i SDP-a BiH'.

''Razumijem poteze HDZ-a BiH da blokira reformske procese, ali mi nisu jasni motivi SDP-a koji se predstavlja kao zaštitnik prava socijalno ugroženih kategorija i uvodi u nesigurnost život i egzistenciju više od 400.000 umirovljenika i njihovihobitelji'', kazao je Ćatić.

Prije glasovanja o Prijedlogu zakona o MIO, većinom glasova bila su odobrena dva amandmana Kluba Hrvata. 

Jedan od amandmana predviđao je povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih mirovina. Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema amandmanima, on iznosio 14,31.

Klub Bošnjaka se izjasnio da neće podržati zakon s navedenim amandmanom jer bi urušio stabilnost mirovinskog fonda Federacije BiH. 

Inače, Klub izaslanika HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH oglasio se priopćenjem u kojem navode da je ovaj Klub pokušao na današnjem nastavku 16. redovite sjednice svojim amandmanima 'popraviti' Zakon o mirovinsko invalidskom osiguranju i tako spriječiti diskriminaciju budućih umirovljenika u odnosu na sadašnje.

Novalić opet manipulira

''Upravo to je suština jednog od danas usvojenih amandmana Kluba Hrvata kojim je bod za obračun mirovina povećan sa 13,6 na 14,3. Iako je ovaj amandman dobio potrebnu većinu Zakon o MIO čiji je sastavni dio trebao biti, nije izglasan jer nije dobio potrebnu potporu prije svega bošnjačkih izaslanika predvođenih SDA. S druge strane rušenjem Zakona o MIO svi su ostali pokazali da nisu u stanju iz deklarativne prijeći na stvarnu provedbu reformi'', navedeno je u priopćenju HDZ-a BiH.

Podsjetimo, federalni premijer Fadil Novalić, obrativši se Domu naroda, kazao da bi amandmani značili unošenje "eksplozivne naprave" u mirovinski sustav i dodao da ga se abolira od donošenja takvog zakona.

''Što se tiče izjave predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića kako je povećanje boda u Zakonu o MIO eksplozivna naprava smatramo kako se radi o još jednom u nizu pokušaja manipuliranja javnosti. Primjerice, ukoliko izglasano povećanje boda na mjesečnoj razini na 4 000 budućih umirovljenika donosi povećanje od 120 000 KM, onda kao da ne živimo na istom prostoru, među istim ljudima s istim problemima'', poručili su iz HDZ-a, gdje navode kako je u nastavku sjednice neka nova koalicija predvođena izaslanicima SDA I SDP-a preglasavanjem izaslanika HDZ-a BiH usvojila je Zakon o energetskoj učinkovitosti, kojim se kako navode u priopćenju izravno krši Ustav Federacije, ustavi svih 10 županija kao i principi lokalne samouprave.

''Učinjeno je to usprkos upozorenjima izaslanika HDZ-a čjim su preglasavanjem osim spomenutih kršenja ustava i volje lokalnih zajednica građanima Federacije doneseni novi nameti'', priopćeno je iz HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close