Zapela vlast

HDZ BiH SDP-u nudio svoga Srbina

Vijesti / Flash | 23. 01. 2015. u 13:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dogovor oko kandidata za potpredsjednika bh. entiteta FBiH niti je postignut niti je blizu. Ništa se neće niti može dogoditi prije sjednice Glavnog odbora SDP-a 31. siječnja koji jedini može promijeniti dosadašnji stav da ne sudjelujemo u vlasti i ne dajemo svoje kandidate za izvršnu i zakonodavnu vlast'', istaknuo je u razgovoru za Anadoliju Slaviša Šućur, predsjedatelj Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH i potpredsjednik SDP-a BiH.

"Nema nikakvih pregovora. Bilo je razgovora da se sjedne i vidi što se može uraditi kako bi se aktualna situacija prevladala i što se očekuje od SDP-a. Volja izaslanika iz SDP-a postoji i nikada nismo niti ćemo biti faktor opstrukcije. No, ništa se ne može napraviti dok svoju konačnu riječ o tome ne bude dao Glavni odbor SDP-a. To ne ovisi ni od Nermina Nikšića ni od Slaviše Šućura", istaknuo je predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDP-a BiH.

Ne može se ništa dogoditi

Šućur je naglasio kako se sljedećeg tjedna, za kada je najavljena mogućnost nastavka konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH iz drugog pokušaja, nakon što je propao onaj planiran za 22. siječnja "neće ništa dogoditi niti može".

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDP-a BiH istaknuo je da ta stranka "niti je obvezna niti od nje ovisi uspostava vlasti, jer je većinu moguće formirati u Klubu srpskog naroda od preostalih sedam izaslanika (SDP ima šest)".

"Izgleda da su odustali od drugih pokušaja. SDP nije niti može biti odgovoran zbog toga što ne žele dijeliti vlast i što SNSD-u neće dati mjesta u budućoj federalnoj Vladi koje oni uvjetuju podrškom njihova tri izaslanika u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH kandidatu za potpredsjednika FBiH. Stranke koje žele formirati vlast mogu po županijama izvršiti i preraspodjelu u korist izbora predstavnika srpskog naroda kako bi dobili mjesta zastupnika i tako bili izabrani u federalni Dom naroda ako žele riješiti to pitanje. Dakle, SDP nije niti može biti kočnica", naglasio je Šućur.

Dogovor SNSD-a i DF-a

Dodao je kako su HDZ-a BiH predložili SDP-u da daju ime svog kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda.

"Kada bi smo i imenovali čovjeka nema govora da ne bi ispoštovali ono što je izborna volja jer SDP se nikada ne bi ponašao drugačije odnosno onako kako su se neki drugi ponašali do sada. O tome će odlučiti Glavni odbor hoćemo li to uraditi. Postavljati bilo kakve uvjete SDP-u i tražiti od njegovih izaslanika da bezrezervno podrže nekoga i nešto nije logično. Ako imaju bilo kakvo drugo rješenje neka ga primjene", zaključio je Šućur.

S druge strane, Drago Puzigaća, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je kako SNSD nikoga ne uvjetuje podrškom za izbor potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda svojim sudjelovanjem u Vladi FBiH,

Naveo je kako na Klubu srpskog naroda na konstituirajućoj sjednici Doma naroda FBiH nisu bila četiri potpisa koliko je dovoljno da kandidat iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH bude predložen što jasno ukazuje da "nikakvog dogovora nije bilo".

"S Demokratskom frontom ćemo imati sastanak kako bi se vidjelo postoji li mogućnost za dogovor. Sve ostalo što se govori nema veze sa stvarnim stanjem", istaknuo je Puzigaća.

Financiranje na udaru

Naime, Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ostao je nepopunjen nakon izbora delegata jer je od 17 koliko on broji ostalo upražnjena četiri mandata.

Bez kandidata i izbora i potpredsjednika FBiH i iz srpskog naroda nije moguće kompletirati izvršnu vlast u FBiH čiji čelnici treba da postignu saglasnost i predlože mandatara za sastav buduće entitetske vlade.

Ukoliko FBiH do kraja mjeseca ne usvoji odluku o privremenom financiranju nastupit će financijski kolaps jer se iz trezora neće moći vršiti bilo kakve transakcije koje se odnose na plaćanja iz 2015. godine čime bi u pitanje bile dovedene sve isplate od plaća do materijalnih troškova. Isto se odnosi i na Grad Mostar kojem od usvajanja izmjena i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine ovisi usvajanje odluke o privremenom financiranju i proračuna za 2015. godinu, a time i funkcioniranje gradskih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close