Da ili ne?

HDZ BiH nije znao ništa o odluci za popis; Već se objavile greške

Vijesti / Flash | 30. 05. 2016. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, koji je član HDZ BiH, donio je samostalno odluku o jedinstvenom programu obrade popisa stanovništva, na osnovu zakona, rekla je zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

"Činjenica je da je na čelu Agencije čovjek iz HDZ-a BiH. On je odluku donio na osnovu zakona, isključivo kao direktor", rekla je Krišto novinarima i navela kako ni ona niti predsjednik stranke Dragan Čović, nisu znali za ovu odluku.

Poštivanje termina

Krišto, koja je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, izrazila je razumijevanje za Jukićevu odgovornost prema zakonu i za odluku koju je donio.

"Prema zakonu, do 1. srpnja trebali bismo objaviti popisne rezultate. Mislim da je direktor želio ispoštovati termine i u skladu s tim je donio odluku", zaključila je Krišto.

Prema njezinim riječima, inicijativa zastupnika SNSD-a da Zastupnički dom raspravlja o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka je legitimna i parlament bi trebalo transparentno raspravljati o tome.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefik Džaferović rekao je kako ne bi trebalo bježati od rasprave o navedenom pitanju, ali da smatra da predsjedavajući Doma Mladen Bosić nije mogao bez suglasnosti Kolegija utvrditi dnevni red sjednice.

"Proces obrade podataka stanovništva trebalo bi biti nastavljen. Parlamentarna rasprava ne smije da utiče na obradu", rekao je Džaferović i dodao kako nijedna institucija, a pogotovo parlament, ne može dovesti u pitanje odluke Agencije za statistiku BiH.

Bebe progovorile

"One moraju biti poštovane i provedene. Rezultati moraju biti objavljeni u roku koji je predviđen zakonom", zaključio je Džaferović.

Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević rekla je pak kako je u BiH prekršen Zakon o popisu stanovništva i da je moguće da Agencija za statistiku Europske komisije - Eurostat ne prizna njegove rezultate.

"Ako se nastavi ovi pravcem može nam se dogoditi ono što se dogodilo Kosovu, da Eurostat kaže da jedan dio statističkih podataka ne priznaje", rekla je Pandurević.

Istaknula da su, prema nekim neslužbenim informacijama, greške u popisu već oko 11 posto, a Eurostat ne priznaje greške koje su veće od pet posto, piše Srna.

Govoreći o kršenju Zakona o popisu stanovništva, Pandurević je naglasila da član 37 Zakona kaže da će svi podaci popisa biti objavljeni do 1. srpnja, a onda se u programu o popisu kaže da će samo ukupan broj stanovnika biti objavljen do 1. srpnja.

"Mi ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti ovog programa za obradu podataka. Zakon kaže da za osobe mlađe od 15 godina podatke daju staratelji, a onda ima 11.000 popisnica gdje je navedeno da su osobe mlađe od 15 godina, uključujući bebe od dva-tri mjeseca osobno dale podatke za sebe", rekla je Pandurević.

Navodeći nepravilnosti, ona je dodala da član sedam Zakona precizno definira tko su rezidentni stanovnici koji na dnevnoj bazi mogu prelaziti granicu radi školovanja, a onda po ovom programu se vidi da su rezidentni stanovnici i oni koji se školuju u Berlinu i sasvim sigurno nemaju dnevni boravak u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close