8:7

HDZ BiH će tražiti mjesto premijera Središnjoj Bosni

Vijesti / Flash | 13. 11. 2014. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon potpisivanja postizborne koalicije s Antom Lozančićem, zastupnikom HHS-a Stjepana Radića koji je nakon konačnih rezultata ipak uspio prijeći prag i ući u Skupštinu Srednjobosanske županije, HDZ BiH će tražiti premijersku poziciju u SBŽ-u'', najavila je predsjednica Županijskog odbora ove stranke Lidija Bradara.

Na sjednici HDZ-ova županijskog odbora u srijedu uvečer zaključeno je kako HDZ-ova široka koalicija sada ima devet zastupničkih mandata, dakle više od SDA koji imaju osam.

"Konačnu odluku o tome će donijeti Županijski odbor HDZ-a BiH. Nastavit ćemo pregovore i s drugim strankama i nadam se da ćemo pronaći partnere za provedbu našeg programa", kazala je Bradara novinarima, naglašavajući kako očekuje da što prije bude formirana županijska Vlada.

Iako su razgovori o formiranju vlasti u SBŽ započeli, Dnevni avaz prenosi kako još uvijek ništa nije sigurno.

Gotovo sigurna je jedino suradnja SDA i HDZ-a BiH, koji sada zajedno imaju 17 ruku, pa će trećeg koalicijskog partnera za dvotrećinsku većinu (20 zastupnika) morati birati između Demokratske fronte (tri mandata), Savez za bolju budućnost (četiri mandata) i Socijaldemokratske partije BiH (četiri mandata).

Osim njih, u Skupštini će još sjediti dva zastupnika HDZ-a 1990 koji po svemu sudeći teško mogu biti u kombinacijama za formiranje vlasti.

Podsjećamo, HDZ BiH je na nedavno održanom sastanku predsjednika Općinskih odobora, Županijskog odbora i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije, objavio kako bi ta županija trebala prva dobiti vlast od deset županija Federacije BiH.

Inače, u Srednjobosanskoj županiji po osam mandata osvojili su SDA i Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg- Bosne, po četiri mandata SBB - Fahrudin Radončić i SDPBiH, tri mandata pripali su Demokratskoj fronti-Željko Komšić, dva HDZ 1990 i jedan mandat pripao je HSP BiH - HSS Stjepana Radića.

Kopirati
Drag cursor here to close