Tijelovo

HBŽ: Neradni dan 16. lipanj

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke Crkve.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije obavještava
građane Hercegbosanske županije da je četvrtak 16. lipnja 2022. godine – Tijelovo (Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), sukladno Zakon o blagdanima i neradnim danima HR HB (''Narodni list HR HB'', broj 45/95), blagdan i neradni dan u Hercegbosanskoj županiji.

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, katolički je blagdan.

Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. 

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke Crkve. Povijesna podloga i razvoj kreću od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobivaju u 13. stoljeću, kad se sastavljaju euhološki obrasci koji nisu promijenjeni do današnjih dana.

Na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se u početku zvao blagdan Euharistije.

Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. 1264. objavljuje bulu kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no brza ga je smrt spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close