HBŽ - Bošnjaci i Srbi nisu ravnopravni?

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 21:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa, odlučujući u tri predmeta, utvrdilo je da se Nacrtom zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji, te Odlukom o imenovanju tajnika Skupštine Hercegbosanske županije povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog i srpskog naroda, a da se Prijedlogom odluke o izmjeni odluke o prijenosu prava i obaveza ne povređuje vitalni nacionalni interes tih dvaju naroda.

Presude u predmetima (U-29/16, U-30/16 i U-31/16) donesene su nakon javnih rasprava održanih početkom veljače, a na kojima su razmatrani zahtjevi Kluba bošnjačkog naroda i Kluba srpskog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa ovih dvaju konstitutivnih naroda u postupku usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji, kao i u postupku usvajanja Prijedloga odluke o imenovanju tajnika Skupštine Hercegbosanske županije, te u postupku usvajanja Prijedloga odluke o izmjeni Odluke o prijenosu prava i obveza, koji se odnosi na zamjenu/izbor četvorice članova/opunomoćenika Skupštine privrednog društva "Hercegbosanske šume“ d. o. o. Kupres iz reda hrvatskog naroda.

Kako je u vezi s prvim predmetom (U-29/16) obrazložila predsjednica Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, proces donošenja zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji razmatran je ranije te je okončan presudom kojom je tada (21.04.2015.) utvrđeno da osporeni Prijedlog tog zakona povređuje vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

''Djelovanjem te odluke, tada predloženi Prijedlog tog zakona smatra se neusvojenim i ne može u istom obliku biti ponovo podnesen na usvajanje u Skupštini Hercegbosanske županije'', precizirala je ona, navodeći da je tada utvrđeno da su deklarativne garancije o ravnopravnosti bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, te ćiriličnog i latiničnog pisma, sadržane u Ustavu Hercegbosanske županije, te u zakonima o osnovnom i srednjem školstvu bez učinka u stvarnom životu građana te županije.

Stoga je Vijeće konstatiralo da bi oživotvorenje spomenutih garancija ravnopravnosti bilo moguće upravo u zakonima "tehničke“ prirode kakav je zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima, kojim se uređuju pitanja odobravanja, štiskanja i izdavanja udžbenika koji se koriste u nastavnom procesu.

Vijeće je u ovom predmetu provelo usporednu analizu ranijeg Prijedloga i osporenog aktualnog Nacrta zakona, te je utvrđeno da nije došlo do očekivanih/suštinskih promjena u tekstu osporenog Nacrta zakona, a u skladu s ranijom odlukom iz travnja 2015. godine.

Kada se radi o presudi u predmetu U-30/16, Vijeće smatra da je u postupku imenovanja tajnika Skupštine Hercegbosanske županije prekršena poslovnička procedura, "bez obzira na imperativ da se poslovnik jednog parlamentarnog tijela kao što je Skupština Hercegbosanske županije mora poštovati u cijelosti".

Istovremeno, konstatirano je da je inicijativu za popunu pozicije tajnika pokrenuo predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, samoinicijativno, bez članova Komisije u kojoj se pored hrvatskih, nalaze i predstavnici srpskih i bošnjačkih poslanika, te da je prijedlog za uvrštavanje u dnevni red 17. sjednice Skupštine Prijedloga odluke o imenovanju tajnika županijske skupštine pokrenut suprotno odredbama Poslovnika kojim je propisano da sekretara imenuje Skupština na jasan i nedvosmislen prijedlog nadležne komisije, a što je u konkretnom slučaju izostalo.

U kontekstu presude izrečene u trećem predmetu (U-31/16), Vijeće Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnih interesa smatra da Prijedlog odluke koja se odnosi na zamjenu/izbor četvorice članova/opunomoćenika Skupštine privrednog društva "Hercegbosanske šume“ d. o. o. Kupres iz reda hrvatskog naroda ne dovodi u pitanje postojeći nacionalni balans u sastavu punomoćnika Skupštine Hercegbosanske županije u ovom privrednom društvu.

Naime, utvrđeno je da Skupštinu "Hercegbosanskih šuma“ čine predsjednik i tri člana iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog i jedan član iz reda bošnjačkog naroda.

Vijeće u obrazloženju presude u ovom predmetu navodi da je Prijedlogom osporene odluke predviđeno da se predsjednik i tri člana iz reda hrvatskog naroda zamjenjuju drugim osobama iz reda tog naroda, a da članovi iz reda srpskog i bošnjačkog naroda ostaju nepromijenjeni iz čega proistječe da nacionalni sastav tog tijela ostaje neizmijenjen.

Nadalje, a polazeći od argumentacije punomoćnika klubova srpskih i bošnjačkih poslanika iznesenih tijekom javne rasprave, koji su prigovorili da povratničko stanovništvo nema ravnopravan pristup zaposlenju u "Hercegbosanskim šumama", Vijeće očekuje da viši organi i vlasti u Hercegbosanskoj županiji pokažu senzibilitet prema općinskim organima, "posebno u konkretnom slučaju, prema općinama s pretežno povratničkom populacijom (Drvar, Glamoč, Kupres) na čijoj teritoriji se i nalazi pretežan dio šumskog bogatstva Hercegbosanske županije".

Kako je najavljeno, sve tri spomenute presude bit će objavljene u Službenim novinama Federacije BiH i Narodnim novinama Hercegbosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close