Žalbeno vijeće

Haški tribunal odbio Mladićev zahtjev za izuzeće sudaca

Vijesti / Flash | 26. 10. 2016. u 16:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški tribunal odbio je zahtjev obrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudaca Žalbenog vijeća.

Potpredsjednik Haškog tribunala Liu Daqun odbacio je, kao neutemeljenu, tvrdnju obrane da su suci Theodor Meron, Carmel Agius i Fausto Pocar ranije bili pristrasni na Mladićevu štetu.

Obrana je u zahtjevu za izuzeće tvrdila da su suci Agius i Pocar već "utvrdili Mladićevu krivicu" u presudi koju su, u odvojenom procesu, izrekli grupi oficira Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine u Srebrenici.

Za suca Merona, Mladićeva obrana je tvrdila da je on "u prošlosti izjavljivao da je Mladić kriv".

Sudac Daqun je naglasio da se žalbe obrane o kojima će odlučivati Žalbeno vijeće ne odnose na pitanje Mladićeve kaznene odgovornosti za zločine, već na proceduralna pitanja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012, godinu dana nakon što je on, poslije 16 godina bjega, uhićen u Srbiji i izručen u Haag.

Tužiteljstvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u veljači 2014. Dokazni postupak obrane trajao je od svibnja 2014. do 16. kolovoza ove godine.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostupanjska presuda Mladiću trebala bi biti izrečena do studenog 2017. godine, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close