Spomen područje

Hasanbegović: Hrvatska nije sljednica nijednog zločinačkog režima

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 15:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović u utorak je posjetio Javnu ustanovu Spomen područje Jasenovac, položio vijenac podno spomenika Cvijet, razgovarao s ravnateljicom Ustanove Natašom Jovičić te u izjavi novinarima izrazio žaljenje zbog toga što će se ove godine održati tri odvojene komemoracije jasenovačkim žrtvama i poručio da moderna hrvatska država nije sljednica nijednoga zločinačkog režima.

Ministar Hasanbegović u Jasenovac je došao uoči službene komemoracije jasenovačkim žrtvama koja će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održati u petak, 22. travnja, a na pitanje novinara kako komentira održavanje triju komemoracija zbog toga što se vlada nije dovoljno ogradila od ustaštva, izrazio je žaljenje zbog odvojenih komemoracija te još jednom sve pozvao na službenu državnu komemoraciju.

"Žao mi je što je došlo do odvojenih komemoracija. Određene udruge iznijele su primjedbe na tri točke. Prva su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se vlada jasno ogradila i iza kojih nikad nije stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim demokratskim zemljama EU i Hrvatska u tom smislu nije nikakva iznimka", rekao je ministar.

Druga je primjedba pitanje muzejskoga postava, no on, naglasio je Hasanbegović, postoji od 2006. godine, dobio je brojna međunarodna priznanja, a i bivša ministrica Andrea Zlatar Violić, napomenuo je ministar, odgađala je njegove izmjene, a posebice tako da iza njih stoje politički pritisci.

Hasanbegović je naglasio kako smatra da se svaki postav iz prethodnoga vremena može mijenjati te dodao da o tome ne mogu odlučivati ni ministar, ni političari, ni lingvisti i ni liječnici, nego muzejska struka i povjesničari.

Kao treći razlog za odvojeno komemoriranje naveden je problem neimenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, a Hasanbegović je istaknuo kako taj Savjet ne postoji već dvije i pol godine te da zbog toga dosad nitko nije bojkotirao službene državne komemoracije.

Na pitanje novinara zašto policija i državna tijela ne reagiraju na ustaške pokliče, ministar je odgovorio kako to treba pitati ministra unutarnjih poslova te dodao kako smatra da se takve pojave ne mogu suzbijati represijom, nego edukacijom i kućnim odgojem.

Moderna hrvatska država nije sljednica nijednoga zločinačkog režima, rekao je.

"Svakom pametnom je jasno da Republika Hrvatska nije ni pravni ni stvarni sljednik NDH te da ona ni na koji način ne treba baštiniti jugoslavensko komunističko totalitarno nasljeđe, naglasio je ministar Hasanbegović. Moderna hrvatska država, dodao je, nastala je 1990. na ideji prava naroda na samoodređenje, ideji slobode, demokracije i parlamentarnoga sustava, a stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu.

Odgovarajući novinarima na pitanje o tomu tko je počinio više zločina, ustaše ili komunisti, Hasanbegović je istaknuo kako se zločini ne mogu uspoređivati. Svaki zločin ima svoju povijesnu pozadinu i svoje aktere, rekao je dodavši kako historiografija ne istražuje natjecanje u zločinima nego povijesne fenomene u vremenu.

Moderna hrvatska država treba imati jasan diskontinuitet prema svim režimima koji su u svojoj pozadini imali zločin i ne može nositi hipoteke prošlosti, poručio je.

Nažalost manipulacije jasenovačkim žrtvama u vremenu komunističkoga režima bile su u samom temelju velikosrpske ideologije koja je dovela i do tragičnoga rata, dodao je ministar koji je u Jasenovcu, kako je potvrdio, službeno prvi puta. Istaknula je kako službenu komemoraciju organizira Javna ustanova Spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora te dodala da će na komemoraciju u petak doći više udruga i predstavnika židovske i srpske zajednice koji se ne slažu s bojkotom državne komemoracije.

Ravnateljica Muzeja Nataša Jovičić odgovorila je na pitanje novinara o održavanju nekoliko komemoracija, naglasivši da svatko u ovu ustanovu može doći kad hoće te odati počast i pomoliti se za žrtve.

Podsjetila da su na ranijim komemoracijama neki zviždali bivšoj premijerki Jadranki Kosor ili pak prošle godine predsjedničinu izaslaniku Branku Lustigu te dodala kako tada nitko nije prosvjedovao ni spominjao bojkot državne komemoracije.

Kopirati
Drag cursor here to close