Izručenje Srbiji

Haradinaju i dalje zabranjeno napuštanje Francuske

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 10:09 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjera zabrane napuštanja Francuske protiv Ramusha Haradinaja ostaje na snazi ??do 27. travnja kada se očekuje da Apelacijski sud u Francukom gradu Colmar donese odluku o zahtjevu Srbije za njegove izručenje, javlja Tanjug.

Sudsko vijeće je svoje odlučivanje odložilo za 27. travnja pa do tada na snazi ??ostaje ranije donesena mjera, što znači da je Haradinaju i dalje zabranjeno napuštati Francusku, prezicirala je glasnogovornica suda Sandra di Rosa.

Nekadašnji vođa Oslobodilačke vojske Kosova, kojeg Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvoma na Kosovu, uhićen je 4. siječnja na granici Švicarske i Francuske po Interpolovoj tjeralici na zahtjev Srbije.

Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za izručenje Haradinaja, koji je danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova.

On je tjedan dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzeta putovnica i zabranjeno napuštanje teritorija Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u siječnju je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom sudu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM tijekom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd priopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom .

Kopirati
Drag cursor here to close