BiH

Hamilton: Prošlo je vrijeme 'besplatne vožnje', donacija i manipulacija

Vijesti / Flash | 05. 04. 2016. u 09:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važno je da Bosna i Hercegovina razumije da je prošlo vrijeme za “besplatne vožnje”, donacije, manipulacije i serviranje na srebrenom pladnju od međunarodne zajednice, izjavio je u opširnom intervjuu za Fenu ugledni američki analitičar dr. Daniel Hamilton, profesor austrijske Marshall Plan fondacije i direktor Centra za transatlantske odnose koji je u godišnjim pregledima institucija imenovan za jedan od vodećih svjetskih sveučilišnih instituta za intelektualne usluge.

Hamilton je obavljao niz visokih dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, uključujući i poziciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara za europske poslove, čije odgovornosti uključuju NATO, OSCE te pitanja jugoistočne Europe, a kako Fena neslužbeno saznaje, ukoliko na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u pobijedi kandidat demokrat Hillary Clinton, Hamilton bi mogao dobiti visoku funkciju u State Departmentu.

Centar za transatlantske odnose pruža podršku Bosni i Hercegovini i Balkanu već dugi niz godina, a podržava i reformske procese u BiH.

''Aktivno smo uključeni u podršku reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, u studenom prošle godine organizirali smo jako značajnu konferenciju u Washingtonu, gdje smo prvi put okupili predstavnike iz svih relevantnih institucija koje su kao ključni akteri uključeni u ekonomsko-socijalne reforme u Bosni i Hercegovini: međunarodnih financijskih institucija (EBRD, Svjetska banka, MMF), vlade SAD-a, Europske unije, privatnog sektora, organizacija civilnog društva, akademske zajednice te ,naravno, predstavnike vlasti u BiH. Ovo je rezultiralo poboljšanim povezivanjem mnogih sudionika različitih profila, bržim napretkom te s efektivnijom koordinacijom svih segmenata uključenih u reformski proces. Naša zalaganja su na svakodnevnoj osnovi i potpomognuta su odličnim dugotrajnim strateškim partnerstvom koje imamo s Američko-bosanskom fondacijom, koja djeluje na terenu i radi zaista fantastičan posao na promoviranju Bosne i Hercegovine. Zajednički radimo na tome da predstavimo pozitivne priče i događanja u BiH u međunarodnim medijima, međunarodnoj poslovnoj zajednici i multilateralnim institucijama'', rekao je Hamilton.

U tom smislu najavljuje i svibanjsku konferenciju u Sarajevu i Beču pod nazivom ''Izgledi za reforme: Vizija 2020''.

''Kao što smo već najavili prošlog studenog, predstojeća konferencija koja će biti održana u Sarajevu u maju, predstavlja nastavak naših aktivnosti, i bavi se istim temama s osvrtom na napredak koji je postignut od tada. Iskoristit ćemo ovu priliku da pomognemo Bosni i Hercegovini u međunarodnom širenju vijesti o postignućima koja je vrijedno istaknuti'', kaže Hamilton.
Konferenciju u Sarajevu će odmah pratiti i konferencija u Beču pod nazivom ''Poboljšanje poslovne klime'' koja će biti održana 20. svibnja na Diplomatskoj akademiji.

''Želimo združiti poslovnu zajednicu iz svih krajeva EU, ali prvenstveno iz Austrije koja je najveći EU investitor u Bosni i Hercegovini. Međunarodni mediji trebaju da objavljuju što više afirmativnih priča i vijesti koliko je realno moguće, da bismo pomogli vašoj zemlji u privlačenju stranih investicija a to nije lako i na tome radimo. Fokusirat ćemo se na podršku malim i srednjim poduzećima u vašoj zemlji koja imaju kapacitete da zasnuju poslovne odnose s EU i američkim kompanijama. Privatni sektor te mala i srednja poduzeća će morati biti pokretač ekonomskog preporoda Bosne i Hercegovine, kako bi rasli i stvarali što više radnih mjesta. Ali vaša zemlja ima problem s lošim imidžom kao i s nedostatkom ekspertize kojom bi se širile dobre vijesti prema vani. Moram da kažem da smo nekada zapanjeni koliko je poslovna kultura u vašoj zemlji neracionalna i bez vizije. Veliki broj kompanija se natječe za udio na malom tržištu. Ali ako bi Bosna i Hercegovina mogla napredovati s reformama potrebnim da se približi jedinstvenom tržištu EU, ove kompanije bi imale pristup mnogo većem tržištu'', ističe Hamilton.

Naglašava da težak posao koji iziskuju reforme i privlačenje investicija zahtijeva ozbiljne i jako obrazovane timove spremne da rade i mimo regularnog radnog vremena te i vikendima, ukoliko se za time ukaže potreba.

''Konkurencija u današnjem globaliziranom svijetu je ogromna te je potreban trud i naporan rad da bi se stvorila konkurencijska prednost. Mi radimo koliko možemo na promociji ekonomskog rasta vaše zemlje, ali vi morate predvoditi ovaj proces. Usko surađujemo s Kongresom SAD-a, administracijom i širom međunarodnom zajednicom na mnogo važnim pitanjima za vašu zemlju. Naš tim vrši kontinuirane sastanke s osobljem i članovima Kongresa SAD-a s ciljem podrške nedavno uvedenom prijedlogu zakona od senatora Wickera i senatora Sheehena koji bi podržao poduzetništvo i razvoj privatnog sektora sa zahtjevom da Kongres odvoji 80 milijuna USD za tehničku podršku da bi se pomogao ovaj ključni segment reformi u vašoj zemlji'', rekao je on.
Prošla je točno godina dana otkako su nove vlade u BiH preuzele vlast i pokrenule reformske procese.

''Trenutno vidimo neke prepreke koje nisu bile očekivane, ali vjerujemo da su privremene prirode. Također vidimo i određeni napredak i veliku političku podršku za reformske procese. Vidjeli smo političare koji su donijeli jako dobre zakone, pročitali su prave riječi, ali stanje je “kao po običaju” ostalo isto'', dodaje Hamilton.

Naravno, ističe, ovo je proces i ništa se ne događa preko noći. Ali brine se da je mnogo vremena protraćeno te da Bosna i Hercegovina osnovano osjeća pritisak.

''Morate raditi mnogo više na podršci rasta privatnog sektora. Nadolazeća restrukturalizaciju državnih poduzeća će značiti otkaze za određeni broj ljudi, što je uvijek nepopularan potez, ali nepotizam, korupcija, kontinuirani politički sukobi o “vlasništvu” koji sabotiraju mogući progres, loše radne navike i nedostatak profesionalizma u državnim poduzećima se jednostavno ne mogu nastaviti. Ali pored dosta negativnih priča, postoje i pozitivne. Na primjer, Kanton Sarajevo je proveo neke odlične reforme, uveo red, a koje bi trebale pomoći stvaranju zdravijeg fiskalnog okruženja. Uključili smo nekoliko kompanija iz vaše zemlje koje su se pridružile članstvu programa Korporativnog savjetodavnog odbora pri našoj Inicijativi mediteranskog bazena, kroz koju olakšavamo poslovno povezivanje unutar i izvan šireg Mediterana. To je ogroman napor za nas, ali vjerujemo da je pružanje transatlantske podrške i promocija investicija i trgovine u širem Mediteranu vrijedna angažiranja jer će biti potrebno proteći duže vrijeme prije nego što značajnije direktne investicije SAD-a budu moguće. Svake godine organiziramo transatlantski ekonomski forum, svake godine s različitim fokusom. Ovog lipnja, transatlantski ekonomski forum će biti posvećen Iraku te iračkoj regii Kurdistana s ogromnim brojem SAD kompanija i investitora koji će sudjelovati, zajedno s predstavnicima vlade i privatnog sektora iz Bagdada i Erbila i naravno SAD-a. Poslati ćemo pozivnice svim članovima Korporativnog savjetodavnog odbora da prisustvuju forumu ili da nam pošalju svoje materijale ukoliko imaju interesa za suradnju s Bagdadom ili Erbilom'', naveo je Hamilton.

Najavio je i publikaciju o Bosni i Hercegovini koja će biti objavljena krajem 2016. u kojoj će biti angažirani relevantni stručnjaci, vladini zvaničnici i organizacije civilnog društva u pisanju radova o različitim aspektima reformi koje su imale pozitivan utjecaj do sada ali također i pozabaviti se pitanjem što je još potrebno učiniti o ovim pitanjima.

Ova publikacija je namijenjena kao svojevrstan priručnik za sve kojima je tema veliki posao u Bosni i Hercegovini tijekom 2017. godine, kada će morati biti provedena reforma robusne civilne administracije i gdje će se morati izvršiti ozbiljna restrukturalizaciju kao uvjet daljnje podrške međunarodne zajednice.

''Važno je da Bosna i Hercegovina razumije da je prošlo vrijeme za “besplatne vožnje”, donacije, manipulacije i serviranje na srebrenom pladnju od međunarodne zajednice. Mi u Centru smo uložili ogromne resurse zajedno za svakodnevnim radom našeg osoblja na BiH, te smo često doživljavali frustracije, ali smo također zadovoljni s rastućim razumijevanjem da je prošlo vrijeme kada je međunarodna zajednica plaćala za sve i sve uređivala. Lokalna svojina i istinski iskreno partnerstvo su put ka napretku. Naše napore na Balkanu predvodi dr. Sasha Toperich koji, zajedno za svojim osobljem u Washingtonu, također vodi zemlje Magreba te projekte Bliskog istoka pri našem centru'', kazao je Hamilton.

Također ističe da bi reforma zdravstva trebala biti prioritet, ali da je pogrešno povećavati poreze da bi se popunile rupe u proračunu.

''Naš tim je već dostavio značajne i vrijedne prijedloge zdravstvenih reformi u Bosni i Hercegovini i proslijedio ih Svjetskoj banci kao vodećoj instituciji u ovom vrlo problematičnom sektoru. Nastavit ćemo biti snažno uključeni u reformu zdravstvenog sektora koji je jedna od “crnih rupa” u vašoj zemlji. Zapravo, posvetit ćemo čitav panel pitanjima zdravstvenog sektora na našoj konferenciji u svibnju'', naglasio je Hamilton.

Međutim, dodao je da je izuzetno pogrešno opterećivati građane i privatni sektor dodatnim trošarinama na naftu i naftne derivate, plin, pivo i alkoholna pića da bi se pomoglo potrebama budžeta u zdravstvenom sektoru.

''Zabrinjavajuće je čak i više kada uzmemo u obzir broj međunarodnih inicijativa u posljednjih deset godina s ciljem smanjenja troškova, uklanjanje otpada, restrukture medicinskih institucija, te zavođenjem reda u listama preferencijalnih lijekova i farmaceutskom sektoru, koje, nažalost, nisu suživjele kod vas'', rekao je Hamilton.

Za kraj je govorio o predstojećim američkim predsjedničkim izborima i njihovom mogućem utjecaju na situaciju u BiH. Naglašava da su Sjedinjene Države suočene s velikim brojem zastrašujućih problema i Balkan očito nije na listi prioriteta.

''Ustvari, naš centar održava Balkan i Bosnu i Hercegovinu na mapi u Washingtonu. Upoznati ste o nekim od naših aktivnosti koje provodimo na svakodnevnoj osnovi jednostavno zbog činjenice da nam je stalo. Daniel Serwer, Michael Haltzel, Ed Joseph i ja smo bili uključeni u provođenju i održavanju mira na Balkanu tijekom 90-ih godina i radujemo se tome da vidimo europsku Bosnu i Hercegovinu jednog dana. Stojimo uz vas. Ali vi morate biti prethodnici i voditi put'', zaključio je Hamilton u intervjuu za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close