Odluka suda

Hamas se skida sa crne liste

Vijesti / Flash | 17. 12. 2014. u 11:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski islamistički Hamas mora biti skinut s liste terorističkih organizacija EU, ali će njena imovina ostati zamrznuta, presudio je Europski sud. Lista iz 2001. godine bila je zasnovana na zaključcima koji su potekli iz medija i sa interneta, priopćio je Opći sud Europske unije, ali je naglasio da je današnja odluka da se Hamas izbriše zasnovana na tehničkoj osnovi i "ne podrazumijeva nikakvu suštinsku procjenu pitanja kvalifikacije Hamasa kao terorističke grupe".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je EU da opozove odluku.
"Očekujemo da oni odmah vrate Hamas na popis", rekao je Netanyahu u Jeruzelemu i dodao da je Hamas "ubilačka teroristička organizacija".

Zamrzvanje fondova Hamasa će također privremeno ostati na snazi, zapravo tri mjeseca dok se čeka moguća žalba EU, priopćio je sud, čije je sjedište u Luksemburgu. Vojno krilo Hamasa je stavljeno na prvu crnu listu EU prosinca 2001. godine nakon napada 11. rujna u SAD, prenio je B92.

Političko krilo Hamasa stavljeno je na tu listu dvije godine kasnije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je danas Europsku uniju da ostavi islamstički militantni Hamas na listi terorističkih organizacija, nakon što je sud EU presudio da se izbriše.

"Očekujemo da oni momentalno stave Hamas nazad na listu", priopćio je Netanyahu, istaknuvši da je "Hamas ubliačka teroristička organizacija čija povelja ističe njen cilj da uništi Izrael", prenio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close