VMRO-DPMNE

Hahna u Makedoniji dočekali prosvjednici

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 16:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bruxelleska četvorka, predvođena europskim povjerenikom Johannesom Hahnom, dočekana je danas u Skoplju prosvjedom pristalica vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Prosvjednici su uzvikivali parole poput "Ne damo Makedoniju" i "Nećemo dozvoliti albanizaciju države".

Hahn je s trojicom europarlamentaraca doputovao u Skoplje u nastojanju da pomogne Makedoniji da izađe iz višegodišnje političke krize, koja se produbila nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u prosincu prošle godine.

Lider oporbenog SDSM-a Zoran Zaev, uz podršku albanskih stranaka DUI i Besa, osigurao je većinu u makedonskom parlamentu, ali mu je predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov odbio povjeriti mandat za sastavljanje nove vlade, jer smatra da njegova podrška "Tiranskoj platformi" narušava suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije.

Riječ je o dokumentu koji su usvojile albanske stranke u Makedoniji, a kojim se, među ostalim, traži uvođenje albanskog kao službenog jezika, rješavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomjerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Hahn je ranije poručio kako više nema vremena za čekanje, istaknuvši kako treba odblokirati demokratski proces i priznati parlamentarnu većinu.

On je makedonskog predsjednika ranije pozvao da preispita svoju odluku o tome da ne da mandat Zaevu.

Iz Ivanovog ureda ranije danas je priopćeno kako predsjednik Makedonije, koji boravi u službenom posjeti Mađarskoj, neće stići na sastanak s Hahnom.

Na putu od skopskog aerodroma do sjedišta Misije EU u Skoplju, Hahna i europarlamentarce dočekali su bilbordi i makedonske zastave, koje su postavili organizatori građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju".

Na jumbo plakatima su ispisane parole poput "Makedonija će pobijediti", "Odbacite platformu Tirane", "Pokaži poštovanje".

Kopirati
Drag cursor here to close