Pristup EU

Hahn: Zabrinjavaju diskriminacija i neprijateljstvo prema osjetljivim grupama

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 16:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Perspektiva članstva u EU i dalje pokreće transformacije i učvršćuje stabilnost u zemljama jugoistočne Europe'', rekao je danas povjerenik EU za proširenje Johanes Hahn, potvrdivši kontinuiranu podršku EU ovim naporima i pozvavši vlade zemalja kandidata za članstvo da prihvate neophodne reforme.

''Kredibilan proces proširenja ostaje nezamjenljiv instrument za osnaživanje ovih zemalja i pružanje podrške za provođenje političkih i ekonomskih reformi'', rekao je Hahn, predstavljajući danas Paket proširenja za 2016, koji obuhvaća zemlje zapadnog Balkana i Tursku, priopćila je Europska komisija.

Hahn je pozvao vlade zemalja kandidata da prihvate neophodne reforme, da im daju aktivniju ulogu i ozbiljnije ih uključe u svoje političke programe - ne zato što to zahtjeva EU, već zbog toga što je to u najboljem interesu njihovih građana i čitave Europe.

On je ocijenio da su u posljednjih nekoliko godina sve zemlje osnažile okvire za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i istakao da sada više nego ikada napore treba usmjeriti na postizanje rezultata po pitanju istraga, kaznenog gonjenja i sudskih presuda u predmetima na svim razinama.

Zemlje kandidati su, konstatirao je Han, također izmjenile svoje kaznene zakone i zakonodavstvo u oblasti borbe protiv terorizma, čime su se opremile snažnijim instrumentima za borbu protiv ovih fenomena, a nekoliko njih je usvojilo nove strategije i akcijske planove za borbu protiv terorizma.

Europski povjerenik je, međutim, ukazao da je neophodno preduzeti više napora za borbu protiv radikalizacije, naročito u oblasti obrazovanja i to boljom kontrolom stranih sredstava kojima se potiče širenje radikalnog sadržaja.

Osnovna prava su, prema njegovim riječima, i dalje uglavnom utvrđena zakonodavstvima zemalja proširenja, a na zapadnom Balkanu i dalje postoje nedostaci u praksi, ali je situacija uglavnom stabilna.

Ekonomska situacija u regiji se, rekao je Hahn, postupno popravlja, s jačim rastom, većim investicijama i otvaranjem novih radnih mjesta u privatnom sektoru.

Međutim, kako je naveo, zemlje kandidati za proširenje suočene su sa strukturnim ekonomskim i društvenim izazovima, uz nedovoljno efikasnu javnu upravu i visoku stopu nezaposlenosti pri čemu stupanj nezaposlenosti mladih posebno zabrinjava, a na investicijsku klimu također negativno utječe i dalje slaba vladavina prava.

''Poticaj dat "Berlinskim procesom" i inicijativom Zapadnobalkanske šestorke, prevashodno kad je riječ o namjerama EU da poveže zemlje Balkana, nastavio je da podstiče porast regionalne suradnje i razvoj dobrosusjedskih odnosa, time doprinoseći političkoj stabilizaciji i ekonomskim mogućnostima'', istaknuo je povjerenik.

Premda u različitoj mjeri, sloboda izražavanja i medija i dalje izaziva zabrinutost u većini zemalja proširenja, a diskriminacija i neprijateljstvo prema osjetljivim grupama, koje se između ostalog zasnivaju na seksualnoj orijentaciji i spolnom identitetu, još uvijek izazivaju ozbiljnu zabrinutost, zaključio je on.

Hahn je danas, predstavljajući godišnji Paket proširenja, izrazio i zabrinutost zbog slabljenja vladavine prava i demokracije poslije neuspjelog državnog udara u Turskoj i poručio da je u interesu same Turske da "pod hitno prestane da se udaljava od EU".

Europska komisija je danas usvojila godišnji Paket proširenja u kojemu procjenjuje napredak zapadnog Balkana i Turske u provođenju ključnih političkih i ekonomskih reformi i iznosi dalje korake u rješavanju preostalih izazova.

Između ostalog, Komisija preporučuje da države članice otvore pristupne pregovore s Albanijom.

Ova preporuka je, međutim, strogo uvjetovana postizanjem kredibilnog i opipljivog napretka u provodjenju reforme pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close